19 Eylül 2016, 09:08 - 
BİZ NEREDE YANLIŞ YAPTIK ? DEMEMEK İÇİN; DEĞERLER EĞİTİMİ

BİZ NEREDE YANLIŞ YAPTIK ? DEMEMEK İÇİN; DEĞERLER EĞİTİMİ

Tüm dünyaya karşı bizi dimdik ayakta tutan değerlerimizi yok etmek amacıyla her şeyin yapıldığı bir çağdayız

Değerler, davranışlarımızı etkileyen manevi unsurlardır. ”Merhamet, dürüstlük, dostluk, adalet, şükür, iffet, selamlaşma, vatanseverlik, , bağımsızlık,  temiz olma, hayvan sevgisi, kardeşlik, saygı, vefa, misafirperverlik, tutumluluk, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma, dini inanışlarımız ”  gibi yüzlerce değerimiz bulunmaktadır.

Tüm dünyaya karşı bizi dimdik ayakta tutan değerlerimizi yok etmek amacıyla her şeyin yapıldığı bir çağdayız. Günümüzde gençliğe sunulan imkanlar artmasına rağmen  değerler bilinci açısından zayıflamaya yüz tutan bir gençlikle karşı karşıyayız. Sürekli gençliğin değerlerimizden koparak yozlaştığından dert yanmaktayız.

Çözüm: Değerler Eğitimi

Değerler eğitimi; öğrenci, aile ve okul iş birliğiyle yapılan, öğrencilerimize değerlerimizi aktarma faaliyetleridir. Bireyin değerleri kazanma süreci ailede başlar, okulda devam eder. Milli Eğitim Bakanlığı’nın genel amaçları arasında öğrencilere değerleri kazandırmak vardır.  Bu amaçla derslerin öğretim programlarında değerler eğitimi yer almaktadır. Öncelikle aileler değerler konusunda çocuklara örnek olmalı ve çocuklara değerleri gözlemleyip uygulayabilecekleri ortamlar sunulmalıdır. Öğrencilerin toplumla iç içe olarak değerleri öğrenmesi gerektiği ve değerlerin yaparak-yaşayarak öğrenilebilir olduğu unutulmamalıdır.

Her Öğretmenin Görevi

Okulda değerler eğitimi sadece bir branştaki öğretmenin görevi değildir. Tüm derslerde değerler eğitimine yer verilmelidir. Ders notları çok iyi, fakat değerleri zayıf öğrenciler yetiştirmek başarısızlıktır. Değer tanımaz diplomalı bireyler yerine değerlerimize sahip çıkan eğitimli bireyler yetiştirmeye önem vermeliyiz. Her öğretmen öğrencilere yönelik drama, oyun, kısa film, gezi, konferans, örnek olay inceleme gibi yöntemlerle değerler eğitimi etkinlikleri yapmalı ve bu etkinliklere veliler de dahil edilmeye çalışılmalıdır. Ayrıca Değerler eğitiminde yararlanabileceğimiz bir çok kitabın ve internet sitesinin bulunduğu da göz ardı edilmemelidir.

Kadim Değerlerimiz

Değerler eğitiminde önceliğimiz “kadim değerlerimizi” öğrencilere aktarmaktır. Taklitçilikten uzak bir şekilde, kadim değerlerimizi tam anlamıyla özümsemiş gençler yetiştirmeye hep beraber çalışmalıyız.  Gelecek nesillerin sorumluluğu hepimizin omzuna yüklenmiştir. Bu sorumluluğun bilinciyle hareket ederek değerler eğitimine önem vermezsek “Neden bu sıkıntılar çıkıyor?”,  “Biz nerede yanlış yaptık?” sorularını kendimize daha çok sorarız.  Değerler eğitimi hem velilerin hem de eğitimcilerin  önemle üzerinde durması gereken bir konudur. Bu konuya önem verdiğimiz oranda millet olarak geleceğe emin adımlarla yürüyebileceğiz. Her aile ve her eğitim kurumu kısa, orta ve uzun vadeli değerler eğitimi planlaması yapmalıdır. Değerler eğitimine sadece etkinlikler gözüyle bakmanın yanlış olduğu da unutulmamalı, veliler de okulla sürekli iletişim halinde olarak öğrencinin derslerini takip ettiği gibi öğrencinin aldığı değerler eğitimini de takip etmelidir. Değerleri severek özümseyen öğrenciler yetiştirmeye çalışırsak çok kısa sürede bu çalışmamızın karşılığını aldığımızı göreceğiz. Çocuklarımızın geleceği konusundaki tereddütlerimiz de böylece azalacaktır. Ağaç yaşken eğildiği için değerler eğitiminde geç kalmamalı hemen harekete geçmeliyiz.

Sonuç olarak unutulmamalıdır ki:  “Toplum bir binaysa, bu binanın temeli; değerlerdir.”

Yusuf GÜZEL



YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Araştırmacı Yazarlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER SİZDEN GELENLER HABERLERİ
VİDEO GALERİ
 
YAZARLARIMIZ
Y
Metin ALKAN
ÜMMETİN EMİNİ EBU UBEYDE BiN CERRAH
Y
ferit karasu
YÜREĞİM DEKİ ŞEHİR
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
Y
SERDAR BOZDOĞAN
TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR BİZDE TARİHE YENİDEN ÇAĞ AÇTIRIYORUZ
Y
Pınar SÖNMEZ
AŞK BİR NOKTA
Y
Hatice BAŞKAN
KADINSIN
Y
Fatmanur KUŞ
SU GİBİ AZİZ OL EVLADIM
Y
Duygu Gürses DİKEN
MALINI BAĞIŞLAYAN ELBETTE KURTULUŞA ERMİŞTİR..
Y
Zeynep DEMİR
önce sela, sonra adın okunur minarelerden.
Y
Ayhan KÜFLÜOĞLU
Eşyayı gösteren Rabbimiz’in varlığı, o eşyadan daha zahir ve kesin
Y
Nur KABADAYI
Umut Ederek Yaşamak
Y
Büşra ŞENTÜRK
Sen Kaderim Misin
Y
Büşra Nur GECE
Mabede İsmet; Meryem'e Betül Sıfatı Yakışır...
Y
Merve DİKİCİ
TEVEKKÜL KIL
Y
Ebru ATA
KIYIYA İNSANLIK VURDU
Y
Mustafa KAYALI
ZAMAN VE MEKÂNDA KIBLEMİZ
Y
Türker ELMAS
NUR ve HAKİKAT AVCILIĞI
Y
Nagihan ZENGİN
Ademiyetten Kemaliyete İrfan Yolculuğu
Y
Öznur MACİT
bir b/akış bir yürüyüş (04,05,14 Eskici dergi yayınlandı)
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
BİR DOST PENCEREMDEN TÜRKİYEDE HANGİ NURCU KOLLARI FETÖYE DESTEK VERİYOR 2022 RAPORU VE BELGELERİ REFERANDUM SEÇİMLERİ ÖNCESİ BOMBADA FETÖNÜN PARMAK İZLERİ!!! (1)
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
İsmail GENÇ
İnsanız ve İnsanlığı Özlüyoruz
K
Emrah POLAT
Vahametlerle İmtihan ve Müracaat
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
K
Elif NİSA
Gerçekten İnsan Azar
K
Elif MUSLUOĞLU
Cemâli Bâ Kemâle Seyredelim
K
Fikriye AYYILDIZ
GAFLET
K
Merve YAĞMUR
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
K
Fuat TÜRKER
Münafıklar Kavramıyorlar!
K
Hüray BOZBIYIK
TESETTÜRÜN VERDİĞİ HUZUR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir, “Allah var, problem yok!” adlı kitabında, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Allah'a dayanıp, O'na güvenen insanların bir şekilde aydınlığa kavuşacaklarının farkındalığını oluşturuyor zihinlerde…
 
E-POSTA LİSTESİ
 
FOTO GALERİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim