
KOVİD-19 İLE SAĞLIK MÜCADELESİ İÇİN NE YAPMALIYIZ?
...............
Küresel ölçekte olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Meradan köye, ilçeden ile ilden bölgeye, bölgeden ülkeye, ülkeden kıtaya, kıtadan dünyaya yönelik bütün insanlık olarak ağır bir sınavdan geçiyoruz. Bu sınavı toplum olarak sağlık açısından alınacak tedbirlerle başarılı bir şekilde geçebiliriz.
Bunun için içerisinde bulunduğumuz süreci doğru adımlar ile yöneterek süreci olumlu bir şekilde yürütmeliyiz. Devletimiz tarafından Kovid-19 salgınına yönelik sağlık tedbirleri, yüksek seviyede uygulamalar ve uyarıcı duyurular ile olumlu bir şekilde yürütülüyor.
Öte yandan sağlık bilim kurulu yanı sıra, her ilde valilik öncülüğünde pandemi kurulunun oluşturulması son derece olumlu bir gelişmedir. Bu da devletimizin konuya ne kadar hassas bir şekilde davrandığını gösteriyor.
Dünya gündemine baktığımızda Amerika, başka ülkelerdeki bütün sağlık çalışanlarına gelin ülkemizde çalışın diyor. Bir vize işlemi için bile kırk takla attıran Amerika sağlık çalışanlarına açık çağrı yapıyor. Bu da durumun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.
Ben her şeyin ötesinde, gözden kaçan bir konu ile sürece farklı bir açıdan katkı sunmayı hedefliyorum.
Yurt dışında eğitim gören doktor, eczacı, diş hekimi ve sağlık bölümü mezunları ülkemize döndüklerinde, daima üvey evlat muamelesi gördüler.
Oryantalizmin karşısına, Oksidantalizm için büyük önem arz eden bu kitle, kimler tarafından dışlandı bilmem ama ülke, millet ve devlet adına hiç de iyi bir şey yapılmadı.
Avrupa’da eğitim alan ve ülkesine döndüğünde Avrupa’nın bilimi ile kendi bilgisini güncelleyerek, daha üst seviyede kazanımlar elde edecekken, onca zorluğun ardından mezun olup yurda döndüğünde, hayalleri hep hüsran oldu ve olmaya devam ediyor bu gençlerin.
Şimdi dünya genelinde belirli seviyede ismini kanıtlamış üniversitelerden mezun olan kişiler YÖK tarafından üniversitelere devredilen denklik sınavlarda neden ve nasıl olduğunu bilmediğim bir gelişme ile çoğunluk olarak başarısız oluyorlar.
Ama şuan daha önemli süreçler var güzel ülkemiz için. Bu yüzden iyileştirme adına olumlu bir istikamete yönelelim. Gelin bu süreçleri geride bırakalım. Birkaç akademisyenin inisiyatifindeki uygulamalar ile süreci zora sokmayalım.
Amerika’nın tavrına da gülmeyelim veya çağrısını hafife almayalım. Biz ülkemiz adına daha iyi neler yapabiliriz diye konulara odaklanalım. Her şeyden önce sağlık dediğimiz bu günlerde bu kadar önemli olan ciddi bir konuyu hafife almayalım.
Yurt dışında okuyup, yurduna dönen tıp, eczacı, diş hekimi ve sağlık bölümü mezunlarını Cumhurbaşkanımız tarafından olağanüstü süreci iyileştirmek adına kanun hükmünde kararname ile stajyer hekim veya stajyer sağlık görevlisi olarak istihdam edelim. Başvuranlardan diploma, üniversite tanınırlık vb. evraklar ile denklik sürecini ivedilikle çözelim. Evrakları temin ederek başvuru yapanları ivedili bir soruşturma ile istihdam ederek sahada aktif olarak sağlık mücadelesinde değerlendirelim.
Böylece içerisinden geçtiğimiz zorlu günlerden daha erken ve daha başarılı bir şekilde çıkmak için büyük bir adım atmış oluruz. Emin olun onlarda uzmanı oldukları sağlık bilgileri ile bu zorlu günlerde vatanlarına vatandaşlık görevini yerine getirmek için bekliyorlar.
Bu derece zor bir dönemde, olumlu gelişmelere çok ihtiyacımız var.
Ülkemizi seviyoruz, milletimizi seviyoruz, devletimizi seviyoruz.
Sağlık ve esenlik içerisinde, vatanımızda müreffeh seviyede yaşayabilmek için, istikrarlı bir şekilde adım atalım.
Mahmut Sami MALLI
Siyaset Bilimci

-
VAKİT İNSANLIK VAKTİ ................ Eklenme: 29 Mart 2020
-
KİM BU KAOS TÜCCARLARI? ................... Eklenme: 31 Ocak 2020
-
15 TEMMUZ TÜRK MİLLETİNİN ZAFE... ................. Eklenme: 15 Temmuz 2019
-
MEMLEKET İÇİN KOŞMA VAKTİ ................ Eklenme: 20 Haziran 2019
-
GÖRMEK LAZIM .......... Eklenme: 23 Mayıs 2019
-
AHD-E VEFA ZAMANI .............. Eklenme: 16 Mayıs 2019
-
SEVMEK ZAMANI ........ Eklenme: 12 Mayıs 2019
-
BİR UMUTTUR YAŞAMAK ............... Eklenme: 04 Mayıs 2019