17 Haziran 2016, 16:53 - 
Müslüman kahramanlara Hristiyan cenazesi. Malcolm X ve Muhammed Ali

Müslüman kahramanlara Hristiyan cenazesi. Malcolm X ve Muhammed Ali

Malcolm X ve Muhammed Ali. İkisi de hayatlarına buluğ çağından itibaren hristiyan olarak başladılar.

 Ve ikisi de daha sonra müslüman oldular ve benzer bir mücadele verdiler.

 

Malcolm X 19.05.1925 tarihinde Malcolm Little olarak dünyaya geldi. Muhammed Ali ise 17.01.1941 tarihinde Cassius Clay olarak doğdu.

 

Malcolm´un babası hristiyan bir rahipti. Çocukluk dönemini önce bir yurtta, sonra başka bir ailenin yanında geçirdi. Çok zeki ve başarılı olmasına rağmen okul döneminde sürekli dışlandı. Bundan dolayı Malcolm toplumdan uzaklaşmaya başladı. Gençlik döneminde “Detroid Red“ ve “Red“ olarak karanlık dünyada nam yaptı ve işlediği birçok suç sebebiyle hapishaneye düştü. Hapishanede kardeşi Philbert tarafından aldığı bir mektup sayesinde kendisini Mehdi olarak gören Elijah Muhammed´in varlığından haberdar oldu. Kardeşi Malcolm´u İslam´a davet ediyordu. Kardeşleri hep Elijah Muhammed´in cemaati “Nation of İslam“a katılmıştı. Malcolm da kendisini ve geçmişini sorgulamaya başladı. Yüzyıllar önce Afrika´dan köle olarak getirildiğini, hem geçmişi, hem kültürü, hem dini, hem kimliğinin değiştirildiği sonucuna vardı. Ardından gerçek kimliğinin müslümanlık olduğunu anladı ve müslüman oldu. Kardeşleri gibi “Nation of İslam“a katıldı. Soyadını ise matematik´de belirsizliği ifade eden X ile değiştirdi. Malcolm Little artık Malcolm X oldu. Bu ismi ona “Nation of İslam“ verdi. Fakat ileri yıllarda Malcolm bir değişiklik daha yaşayacaktı. Hapisten sonra Elijah Muhammed ile tanıştı. Malcolm, Elijah´nın en iyi elemanı oldu. Tüm Amerika´da çekinmeden, korkmadan, dimdik ayakta durarak inandıklarını söyledi. Herkes, halk, medya, siyaset üzerine gelmesine rağmen asla taviz vermedi. Dünyevi alkışlar için değil, eşitlik için ve ırkçılığa karşı mücadele etti. Sadece müslümanların eşitliği için değil, tüm insanların için. Bu arada bağlı olduğu cemaat ile İslam arasında çelişkileri gördü. Elijah´nın da aslında beyaz ırkçılardan farkı olmadığını, tüm beyazları şeytan olarak gördüğünü fark etti. Bu süreçte Malcolm 1964´de kendi cemaatinden dışlandı. Birçok tehditler aldı. Yine vazgeçmedi. Nisan 1964´de Hacc´a gitti. Orada tüm müslümanların – beyaz, siyah, kırmızı, sarı – ten rengi ayırmadan kardeşlik içerisinde olduğunu gördü. Gerçek İslam ve Kur´an ile tanıştı. Yazdığı mektuplarda tekrar değiştiğini ve bundan dolayı ismini El Hajj Malik el-Shabazz olarak değiştirdiğini söyledi. Malcolm X üç dönemden geçmişti: Malcolm Little, Malcolm X ve El Hajj Malik el-Shabazz. Amerika´ya geri döndüğünde ise Elijah ve cemaati Malcolm´a daha da büyük baskı yaptılar. Malcolm X da kendi teşkilatı “Muslim Mosque Inc.“i kurdu. Fakat tehditler ve suikast girişimlerinin arkası kesilmedi. Neticede 21.02.1965 tarihinde bir konuşma esnasında suikast girişimi sonucunda öldürüldü. Hayatı boyunca susmamayı, hep konuşmayı ve konuşarak mücadele etmeyi seçen Malcolm X, yine konuşma esnasında silahlı saldırıya uğradı ve öldürüldü.

 

Muhammed Ali 12 yaşındayken bisikleti çalındıktan sonra sinirden boks antremanlarına başladı. Hırsızı yakaladığında cezasını vermek istiyordu. Aynı şekilde zenci genç Emmett Till´in bir ırkçı tarafından öldürülmesi ve katilin ceza dahi görmemesi Muhammed Ali´nin dünyanın en iyi bokscü olma hedefini güçlendirdi. Bundan sonra artık kimse Ali´yi durduramadı. Şubat 1964´de Sonny Liston´u yenerek dünya şampiyonu oldu. Bir gün sonra Malcolm X gibi müslüman olduğunu, “Nation of İslam“ grubuna katıldığını, köle ismi Cassius Clay´i artık taşımayacağını ve ismini Muhammed Ali olarak değiştirdiğini açıkladı. Bu ismi kendisine Elijah Muhammed verdi. Nisan 1967´de Vietnam savaşına katılmak istemediğini açıkladı. Hapise girme ve şampiyonluğu, hatta boks lısansı elinden alınma tehditlerine rağmen düşüncesinden vazgeçmedi. Ali, dünyevi menfaatleri elinin tersiyle itti. Neticede dünya şampiyonluğu ve boks lisansı elinden alındı, 5 sene hapis cezası ve 10.000$ para cezası aldı. Para cezası ödeyerek hapise girmekten kurtuldu. Herşeyini kaybetmiş gibi gözüktü, fakat tüm insanların kalbini kazandı. 1970´de tekrar boks lisansı geri verildi. 1971´de en yüksek mahkeme Ali´nin 1967´de aldığı cezanın haksız olduğuna karar verdi. 30.10.1974´de Ali´nin, belki tüm boks tarihinin, en önemli dövüşlerinden biri gerçekleşti. “Rumble in the Jungle“ ismiyle pazarlanan dövüşte Muhammed Ali´nin rakibi George Foreman idi. Kongo´nun Kinshasa şehrinde 100.000´den fazla insan ve tüm dünyada ekranlarda milyonlarca insan bu dövüşü izledi. Müslüman alemi boks sporuna pek sıcak bakmamasına rağmen bu dövüş önemliydi. Çünkü bu sadece bir boks musabakası değildi. Görünüşte iki Afrika´lı birbirine karşı dövüşüyordu, ama öyle değildi. Bir yanda kendi kimliğine, dinine, kültürüne, halkına sahip çıkan Muhammed Ali, diğer yanda aşağılık kompleksleri nedeniyle başkalaşan, kendi kimliğini çöpe atan ve asimile olan George Foreman. 100.000 kişi “Ali, boma ye!“ yani “Ali, gebert onu!“ diye bağırıyordu. Foreman kariyerinin doruk noktasındaydı ve Ali yaşlanmış, hatta paslanmıştı bile. Tüm uzmanlar Foreman´i galip olarak görürken, Ali bu dövüşü de kazandı ve ikinci kez dünya şampiyonu oldu. Bu dövüsten sonra Muhammed Ali Chuck Wepner´e karşı dövüstü. Wepner 15. raund´a kadar dayandı. Aktör Sylvester Stallone bu maçtan ilham alarak Rocky filimini yazdı. Son şampiyonluğunu Ali 1978´de Leon Spink´s karşı kazandı. Ali 03.06.2016´da vefat etti.

 

İki kahraman Malcolm X ve Muhammed Ali´nin hayatlarının kesiştiği dönemler de var. Malcolm X´in otobiyografsine göre – ki bu kitap mutlaka okunmali ve okutulmalı – 1962´de Detroid´da tanışıyorlar. Ali´nin Sonny Liston ile dövüşünden önce Malcolm X ve Muhammed Ali beraber çok zaman geçiriyorlar. Malcolm Ali´yi motive ediyor ve “Eğer Şampiyon olmanı istemeseydi, Allah bunların hepsini sana nasip edermiydi?“ diyor. Muhammed Ali´nin otobiyografisine göre Malcolm kendisi için her zaman bir manevi danışmandı. Malcolm Muhammed´e “küçük kardeşim“ diye hitap ediyordu. Muhammed Ali´nin Liston´a karşı dövüşünden bir kaç hafta sonra Malcolm X “Nation of İslam“dan ayrıldı. Elijah Muhammed´in baskıları sonucunda Muhammed Ali Malcolm X ile görüşmemeye başlıyor. Daha sonra Muhammed Ali, Malcolm X´in otobiyografisini hazırlayan Alex Helley´e verdiği bir röportajda Malcolm X´in Elijah Muhammed´e karşı tavır almasını yadırgıyor ve konuyla ilgili konuşmak istemiyor. Malcolm X Hacc´dayken kendisini bazıları Muhammed Ali zannediyor ve Muhammed Ali´nin İslam dünyasında ne kadar çok sevildiğine tanık oluyor. Malcolm ve Ali son defa 1964´de Ghana´da görüşüyorlar. Malcolm X´in otobiyografisine göre Muhammed Ali yarım ağız ile ´nasılsın?´ diyor, fakat ciddi bir konuşma geçmiyor aralarında. Muhammed Ali´nin otobiyografisine göre Malcolm X aslında konuşmak istiyor, fakat Muhammed Ali kendisine sırtını dönüyor. Bu görüşmeden sonra Malcolm Ali´ye mektup yazıyor ve kendisinin İslam dünyasında ne kadar çok sevildiğini anlatıyor. Muhammed Ali daha sonra otobiyografisinde yazdığına göre Malcolm X´e sırtını döndüğü için çok pişman oluyor. Hatta „hayatım boyunca pişman olacağım“ diyor. „Keşke, özür dileyebilseydim ve bir çok konuda haklı olduğunu söyleyebilseydim. O olmasaydı belki hiç müslüman olamazdım. Eğer o anı tekrar yaşayabilseydim, herşeyi farklı yapardım. Hiçbir zaman kendimi ondan uzaklaştırmazdım“ diye yazıyor ve “Nation of İslam“ın hatalarını çok geç fark ettiğini itiraf ediyor.

 

Malcolm X ve Muhammed Ali İslam dünyasında unutulmayacak izler bıraktılar. Kendileri dik durmanın, vakar sahibi olmanın, dünya menfaatlerini ellerinin tersiyle itmenin modern örneği oldular.

 

Ne yazıkki ikisinin de cenazeleri müslüman usule göre değil, daha fazla hristiyan cenaze törenlerine benzer bir şekilde gerçekleşti.

 

Malcolm X 1965´de vefat ettiğinde Amerika´lı müslümanlar, özellikle “Nation of İslam“dan feyizlenenler bir çok islami geleneklerden habersizdiler. Köklerini kaybetmiş, zar zor tekrar köklerine dönmeye çalışıyorlardı. Yani  büyük bir bilgi eksikliği vardı.

 

Muhammed Ali´nin cenazesi ise bilgisizlikten değil, ihmalkarlıktan bu şekilde gerçekleşti. Daha Ali vefat etmeden 6 sene önce, yani 2010 senesinde ticari bir şirket Ali için cenaze töreninin nasıl olacağına dair bir taslak hazırlıyor. Bu taslağı Ali, hasta haliyle imzalıyor veya imzalattırılıyor. Neticede ise islami usullerden çok uzakta bir cenaze töreni gerçekleşiyor. Ali´nin ailesi ise lobicilerin baskısına cevap veremiyorlar ve ister istemez bu şekilde bir töreni kabul ediyorlar. Hayatı boyunca hiç kimseye boyun eğmeyen Ali´yi düşünürsek trajikomedi bir durum.

 

Malcolm X ve Muhammed Ali´nin ruhuna fatiha….

 

 

 

Cemil Şahinöz

cemil@misawa.de

http://twitter.com/Cemil_Sahinoez

https://www.facebook.com/CemilSa

 

 



YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Araştırmacı Yazarlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER Cemil ŞAHİNÖZ HABERLERİ
VİDEO GALERİ
 
YAZARLARIMIZ
Y
Metin ALKAN
MESCİD-İ AKSA
Y
ferit karasu
YÜREĞİM DEKİ ŞEHİR
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
Y
SERDAR BOZDOĞAN
TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR BİZDE TARİHE YENİDEN ÇAĞ AÇTIRIYORUZ
Y
Pınar SÖNMEZ
AŞK BİR NOKTA
Y
Hatice BAŞKAN
KADINSIN
Y
Fatmanur KUŞ
SU GİBİ AZİZ OL EVLADIM
Y
Duygu Gürses DİKEN
MALINI BAĞIŞLAYAN ELBETTE KURTULUŞA ERMİŞTİR..
Y
Zeynep DEMİR
önce sela, sonra adın okunur minarelerden.
Y
Ayhan KÜFLÜOĞLU
Eşyayı gösteren Rabbimiz’in varlığı, o eşyadan daha zahir ve kesin
Y
Nur KABADAYI
Umut Ederek Yaşamak
Y
Büşra ŞENTÜRK
Sen Kaderim Misin
Y
Büşra Nur GECE
Mabede İsmet; Meryem'e Betül Sıfatı Yakışır...
Y
Merve DİKİCİ
TEVEKKÜL KIL
Y
Ebru ATA
KIYIYA İNSANLIK VURDU
Y
Mustafa KAYALI
ZAMAN VE MEKÂNDA KIBLEMİZ
Y
Türker ELMAS
NUR ve HAKİKAT AVCILIĞI
Y
Nagihan ZENGİN
Ademiyetten Kemaliyete İrfan Yolculuğu
Y
Öznur MACİT
bir b/akış bir yürüyüş (04,05,14 Eskici dergi yayınlandı)
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
BİR DOST PENCEREMDEN TÜRKİYEDE HANGİ NURCU KOLLARI FETÖYE DESTEK VERİYOR 2022 RAPORU VE BELGELERİ REFERANDUM SEÇİMLERİ ÖNCESİ BOMBADA FETÖNÜN PARMAK İZLERİ!!! (1)
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
İsmail GENÇ
İnsanız ve İnsanlığı Özlüyoruz
K
Emrah POLAT
Vahametlerle İmtihan ve Müracaat
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
K
Elif NİSA
Gerçekten İnsan Azar
K
Elif MUSLUOĞLU
Cemâli Bâ Kemâle Seyredelim
K
Fikriye AYYILDIZ
GAFLET
K
Merve YAĞMUR
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
K
Fuat TÜRKER
Münafıklar Kavramıyorlar!
K
Hüray BOZBIYIK
TESETTÜRÜN VERDİĞİ HUZUR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir, “Allah var, problem yok!” adlı kitabında, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Allah'a dayanıp, O'na güvenen insanların bir şekilde aydınlığa kavuşacaklarının farkındalığını oluşturuyor zihinlerde…
 
E-POSTA LİSTESİ
 
FOTO GALERİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim