23 Kasım 2015, 10:07 - 
Ergenlik ve Delikanlılık Çağı

Ergenlik ve Delikanlılık Çağı

İnsan hayatında en önemli geçiş dönemidir ergenlik dönemi. Genellikle fırtınalarla dolu, bu çağda insan deli dolu.. Halk arasında 'delikanlılık çağı' olarak adlandırılır

Bu konuyla ilgili Peygamber efendimiz 1400 sene önce güzel bir tespitte bulunmuştu.

Hadis-i şerif'te: "Gençlik delilikten bir şubedir." buyurulmaktadır.

Deliliğin şubesi derken, geçici bir ergenlik dönemindeki bir gencin davranışlarını alıp 40 yasında birisine yaptırsanız, bu hastadır deyip yattırırsınız hastaneye. Ergenlik dönemi için doğal olan şey, 40 yaş için hastalık olarak kabul ediliyor, çünkü davranış yaşa göre değişiyor.

Bu dönemin böyle olmasının sebebi, çocukluktan yetişkinliğe geçerken bedende ve duygularda değişimlerin olduğu bir dönemdir. Zorluğun nedeni ise hızla bir çok değişimin olmasıdır.

Ergenlik, hemen hemen 10 yasında başlayıp 22 yasına kadar süren bir dönemdir. Kızlarda ortalama olarak 10-12, erkeklerde 12-14 yaşları arasında başlar. Genç 22 yasında olgunluk dönemine geçiyor, o döneme kadar gencin riskli davranışları çok fazla olabiliyor.

Ergen bu çağda hızlı büyüme ve değişme, tutarsızlıklar, kimliğini oturtma çalkantıları, aileden bağımsızlaşma çabaları ile haşır neşirken, anne ve baba telaşanır. ‘Eyvah çocuğum ergenlik çağında’ sendromu yaşanır.

Durun! Telaşlanmayın. Aslında ergenlik çağını anne ve baba da geçirmiştir. Tamam, geride kaldı, yaşam şartları aynı değil, devir değişti, ama bu yoldan kendiniz için, siz de geçtiniz. Üstelik bu dönemde neler oluyor bir bakmak ve bilgileri tazelemek gerekir.

 

Ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkileri

‘Ergenliği anlamak’ konulu seminerlerimde, sıkça soru sorulan konulardan birisi de ‘ergenlik ve arkadaşlık ilişkileri’ oldu.  Mesela; Oğlum çok değişti. Şimdi daha çok arkadaşlarıyla takılıyor. "Ben arkadaşlarımla takılıcağım diyor'. Sanki bizden uzaklaşıyor. Bu normal mi? Ergenlik döneminde aile dışındaki ilişkiler yoğunlaşır ve anne-baba ya bağımsızlaşmaya doğru yol alınır. Bu dönemde, arkadaşlarla olan ilişkiler ön plana geçer.

Ergenliğin en zor konularından biri ailenin çocuğun arkadaş seçimine müdahale etmek durumunda kalmasıdır. Çünkü ergenlik arkadaşlarla özdeşleşme dönemidir. Yani çocuğun arkadaşları olmak zorundadır. Eğer yoksa burda bir problem vardır ve bir uzmana danışılmalıdır.

Aileler çocuğun kendisine benzeyen arakadaşları seçtiğini bilmelidir. Eğer sizin çocuğunuz problemli çocukların yanına gidiyorsa, bu durum çocukta bir problem var demektir.

Eğer çocuğunuz problemli bir arkadaş edindiyse de, “bir daha onunla arkadaşlık yaptığını görmeyeceğim” tazında tepki göstermeyin. Bu tepkiniz çocuğunuzu sizden uzaklaştırıp arkadaşlarına daha da yakınlaştırabilir. Uygun bir üslupla bu durumun yol açabileceği zararlar hakkında çocuğunuzla konuşmanız ve buna ilişkin kaygılarınızdan bahsetmeniz daha yararlı olacaktır.

Tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuz hala olumsuz arkadaş guruplarına giriyorsa, çocuğunuz için bir uzmandan yardım almanız yararlı olabilir.

Bilinçlenmek dileğiyle…

Esma KÜÇÜK ( Psiko-Sosyal Danışman & Terapist)

Tlf: 06- 17 59 29 70

info@compasscare.nl

ekucuk@compasscare.nl

http://www.facebook.com/CompassCare-Danışmanlık

htttp://www.compasscare.nl



YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Araştırmacı Yazarlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER Esma KÜÇÜK HABERLERİ
VİDEO GALERİ
 
YAZARLARIMIZ
Y
Metin ALKAN
TÜRKİYE’DE ALLAH DOSTLARI
Y
ferit karasu
YÜREĞİM DEKİ ŞEHİR
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
Y
SERDAR BOZDOĞAN
TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR BİZDE TARİHE YENİDEN ÇAĞ AÇTIRIYORUZ
Y
Pınar SÖNMEZ
AŞK BİR NOKTA
Y
Hatice BAŞKAN
KADINSIN
Y
Fatmanur KUŞ
SU GİBİ AZİZ OL EVLADIM
Y
Duygu Gürses DİKEN
MALINI BAĞIŞLAYAN ELBETTE KURTULUŞA ERMİŞTİR..
Y
Zeynep DEMİR
önce sela, sonra adın okunur minarelerden.
Y
Ayhan KÜFLÜOĞLU
Eşyayı gösteren Rabbimiz’in varlığı, o eşyadan daha zahir ve kesin
Y
Nur KABADAYI
Umut Ederek Yaşamak
Y
Büşra ŞENTÜRK
Sen Kaderim Misin
Y
Büşra Nur GECE
Mabede İsmet; Meryem'e Betül Sıfatı Yakışır...
Y
Merve DİKİCİ
TEVEKKÜL KIL
Y
Ebru ATA
KIYIYA İNSANLIK VURDU
Y
Mustafa KAYALI
ZAMAN VE MEKÂNDA KIBLEMİZ
Y
Türker ELMAS
NUR ve HAKİKAT AVCILIĞI
Y
Nagihan ZENGİN
Ademiyetten Kemaliyete İrfan Yolculuğu
Y
Öznur MACİT
bir b/akış bir yürüyüş (04,05,14 Eskici dergi yayınlandı)
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
BİR DOST PENCEREMDEN TÜRKİYEDE HANGİ NURCU KOLLARI FETÖYE DESTEK VERİYOR 2022 RAPORU VE BELGELERİ REFERANDUM SEÇİMLERİ ÖNCESİ BOMBADA FETÖNÜN PARMAK İZLERİ!!! (1)
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
İsmail GENÇ
İnsanız ve İnsanlığı Özlüyoruz
K
Emrah POLAT
Vahametlerle İmtihan ve Müracaat
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
K
Elif NİSA
Gerçekten İnsan Azar
K
Elif MUSLUOĞLU
Cemâli Bâ Kemâle Seyredelim
K
Fikriye AYYILDIZ
GAFLET
K
Merve YAĞMUR
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
K
Fuat TÜRKER
Münafıklar Kavramıyorlar!
K
Hüray BOZBIYIK
TESETTÜRÜN VERDİĞİ HUZUR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir, “Allah var, problem yok!” adlı kitabında, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Allah'a dayanıp, O'na güvenen insanların bir şekilde aydınlığa kavuşacaklarının farkındalığını oluşturuyor zihinlerde…
 
E-POSTA LİSTESİ
 
FOTO GALERİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim