1. Risale-i Nur’da peryodik ayet sırası yoktur.
2. Mevzuya göre farklı tarif kullanılmıştır.
3. Risale-i Nur en çok mana ve muhteviyata ehemmiyet vererek özü söze kurban etmiyor.
4. İlmi ve felsefi mevzularda mantığı ve aklı ikna ederken veciz ifadeler kullanılmış fakat gönlü mest edip ruhu yükselteceği anlarda ifade o kadar berraklaşırki harikalar harikası bir alemi canlandırır.Tefekküre kapı açar.
5. Risale-i Nur izlediği uslup ile mütaala ile yol izlediğinde herkesi avamdan havasa kadar hissen,fikren,ruhen,vicdanen ve hayalen tatmin eder.
6. Risale-i Nur’da fevkalade yorum vardır ve vicdanları harekete geçirir.
7. Risale-i Nurun uslubu şelale gibi akıcıdır. Önce denizi yüzünden seyredersin sonra içine dalarsın. Dilde lafızdan çok mana vardır ve uslubunda kainatın bağrındaki musiki nağmelerin ritmi çağlar.
8. Anlatım o kadar harikadır ki bir eser diğerine tercih edilmez.
9. Risale-i Nur uslubun gerektirdiği zaruretler hariç eserlerinde şairane bir ritim vardır,okuyucusunu şevk ile terakki ettirir. En yüksek hakikatları nesir halinde tatlı ve güzel şairane bir ibare ve ifade ile dile getirir.
10. İfadenin güzelleşmesi için temsil, hikaye, remiz, muhavere, muktezayı hale uygun ifadeler, zamirler, mecazlar, istiareleri sık sık kullanır.
11. Konuların başında ve sonunda kullanılan nida uslubu çok tesirlidir ve okuyucuyu konuya doğrudan iştirak ettiriyor.Nidasına iştirak edenleri melekut alemlere çıkarır.Nefsini devreye sokan bu manevi aleme gidemez.Bunu dikkate alan Üstad Hz.hep kendi nefsine hitab eder.Kimseyi muhatab almaz ve kimseye sataşmaz.
12. Diyalog,belagat eserlerin pek çok yerinde kendini gösterir.
13. İman hakikatlarını kalbe ve akla yerleştirmek için meseleyi hayattan aldığı örneklerle canlandırıyor.
14. O bedii uslupla kainattaki her güzel varlıkla adeta konuşur.
15. Kur’anın icazı sünühat ike desteklenmiş bir nimet ile ihsan makamına işaret vardır.
16. Külliyatta konular birbirini açar niteliktedir.O kadar bedidirki bir konuda kainatı saklar. Nasıl Kur’an Yasin suresinde , Yasin Suresi Fatiha’da , Fatiha Besmelede saklı ise Risale-i Nur Mesnevi-i Nuriye’de , Mesnevi-i Nuriye Lemaat’te, Lemaat ise Hakikat Çekirdeklerinde saklıdır. Birbirini açar.
17. Şahısları değil olayları değerlendirir.
18. Önce tercümanının nefsini ikna eder.
19. Müspet hareketi tercih eder.
20. Meseleleri münakâşa tarzında anlatmaz.
21. Başka mezhep ve meşreplere ilişmeden imani meseleleri anlatır.
22. İkna metodunu tercih eder.
23. Şefkati ön planda tutar.
El Bâki Hüve’l Bâki
Kardeşiniz
Türker ELMAS