* Önce Risale-i Nur’un kapsama alanı altına girmeliyiz.
* Çok okumak vardır. Birde lazım olanı okumak vardır. Kaideye değer kitapları okumalıyız.
* Risale-i Nur manevi bir zabıtadır. Okuyanın kafasına bir yasakçı gibidir. Emniyeti temin eder.
* Nurlar gibi bir hazine elimizin altında iken meclislerimizin gayesi okuma değilse hüsrandayız.
* Nurları okurken okuyamama çok kötüdür . Nurlara teveccüh ederseniz teveccüh eder. Üstad Hz.ni tanımak , kaynaktan beslenmek , yaşadığı hayatı yaşamaya çalışmak teveccühtür.
* “İnsan bilmediği ve yetişemediği şeye düşmandır.” Evet Risale-i Nurları bilmediğimiz ve yetişmek için okumadığımız için Risale-i Nur’lara karşı soğuğuz.
* “ Evet, birşeyden herşeyi yapmak ve herşeyi bir tek şey yapmak, herşeyin Hâlıkına has bir iştir . ” Mesnevi-i Nuriye’de külliyat saklıdır . Lemaat’ta külliyatın özü vardır. Hakikat Çekirdekleri’nde külliyata açılan pencereler vardır. Bir eserden her eseri her eserden bir eseri yapıyor. Allah’ın (c.c) nizam fiilini ve işleyişini Nur Külliyatı’nın yazılımı ve tertibinde de görüyoruz. Demek ki yazan ellerin ardında gizli bir kudret eli işliyor.
* Kör olmayan Risale-i Nur’u görür. Bakar körler ise okuyup ta istifade edemeyenlerdir. Eserleri okuyup ta içindeki imani ve İslami yaşantıyı manevi hayata yansıtamamak çok büyük gaflettir.
* “Bilenler azalmadıkça bilmeyenler çoğalmayacak. Bilenler kendilerini tevazu ile yok etmeli ki bilmeyenlerin önü açılsın. İyi bir Nur talebesi kendini her daima setreder. 100 sefer külliyatı bitirmiş olsa da hiç bilmiyormuş gibi davranır ve yenilere yardım eder.
* “ Bir vakit bir ayı, gayet tatlı bir üzüm asması altına girer, üzümleri yemek ister. Koparmaya eli yetişmez, asmaya da çıkamaz. Kendi kendine teselli vermek için, kendi lisanıyla “Ekşidir” der, gümler gider ”. ( 10.Söz’den ) Nurların içinde elimizin yetişemediği hakikatlar vardır . “Anlamıyorum “ demek “ekşidir ” kelimesine denk geliyor.
* Bazen Risale-i Nur’un her yerini anlamayabiliyoruz. Her okuyuşumuzda farklı letaiflerimiz açılıyor. Bazen önden giden letaifler anlamasa da arkadan gelenler anlayacaklar. Okumaya sürekli devam etmeliyiz.
* “ Hüsün ve cemal, görmek ve görünmek ister. Görmek, görünmek ise, müştak seyirci, mütehayyir istihsan edicilerin vücudunu ister. Hüsün ve cemal ebedî, sermedî olduğundan, müştakların devam-ı vücutlarını ister. Çünkü daimî bir cemal ise, zâil bir müştaka razı olamaz ”. ( 10 .Söz’den ) Risale-i Nur ; bir hüsünse, insanların imani hayatlarının kendisi vasıtası ile geliştiğini görmek ister ve içerisindeki güzelliklerinde görünmesini ister. Onun içersindeki bu görme ve görünme hisleri ebedi olduğu için ebedi okuyucular ve seyirciler ister. Kıyamete kadar okunmak ister. Risale-i Nur canlıdır. Onu kitap görenler aldanıyorlar. İstekleri, arzuları, sevinçleri, üzüntüleri var, beklentileri var. En razı olmadığı şey ise okunup ta bırakılmaktır. O yüzden bir ömür boyunca okunup anlatılmak ister. Öyleyse bizlerde onu üzmemek için o yolun yolcusu olmalıyız.
* Karşı tarafın en büyük planı size Risale-i Nur’u okutmamaktır. Bu yüzden sizle türlü oyunlarla uğraşırlar, meşgul ederler ve sizi bir şekilde Risale-i Nur’dan uzaklaştırırlar. Amaçları bu, davaları bu ve görüyoruz ki davalarında başarılılar. Bizlerin en büyük davası ise Risale-i Nur’ları okumak ve yaşamak. Biz ise davamızda çok başarısızız. Rakibe karşı bu yüzden sürekli yenik düşüyoruz. Okumalı, okumalı çok okumalıyız. Başarmak istiyorsak davamız olan Risale-i Nurları öncelikli olarak çok okumalıyız .
* “ Hayatta her şey Risale-i Nur olamadıkça biz Risale-i Nur okumuş olmuyoruz ”. Bakış açısı çok önemlidir . Sürekli Risale-i Nurlara bir arada olmak içli dışlı olmak, okuma aralarında sürekli Onları tefekkür etmek, içindeki hakikatları beynimize kazımak , yaşantıya adapte etmek çok önemlidir . Sath-i nazarla değil hakiki imanla Nurları okumalıyız.
* Risale-i Nur’lar ihtiyaç zamanında ortaya çıkarlar. Onun dışında okuduklarımız hiç aklımızda kalmamış gibi bir durum oluşuyor ve bu da bizi umutsuzluğa sürüklüyor. Risale-i Nur akla değil bilinçaltına yerleşir. Kalp, ruh ve leatiflere ulaşır. İhtiyaç zamanında beyin fakültelerine sevk edilir. Hizmetini bitirdikten sonra tekrar ortadan kaybolur. Kendini gizler.
* Oku yaşa ! Oku boşal ! Oku dol ! Oku ! Oku ! Oku ! Sürekli oku ! Devirdaym yap ! Tekrar oku ! Her nefesinde oku ! Her boşlukta oku ! Risale-i Nur ol ! Atomların Risale-i Nur olsun ! Kanın Risale-i Nur aksın ! Aklın beynin Risale-i Nur diye çalışsın ! Kalbin Risale-i Nur diye atsın ! Ellerin Risale-i Nura yapışsın ! Gözlerin Onu okurken aksın ! Dilin Risale-i Nur şakısın ! Ruhun Risale-i Nur ile arşa ulaşsın ! Sen Risale-i Nur ol ! Risale-i Nur sen olsun …
El Baki Hüve’l Baki
Kardeşiniz
Türker ELMAS