Risale-i Nur deyince akla sadece kitap gelmemeli hizmet gelmeli , Kur’an-ı Azimüşşan gelmeli , Efendimiz (s.a.v) gelmeli , Allah (c.c) gelmeli. Kitap şeklinde anlarsak yerimizde sayarız. Bu eserler bizi tevhide , nübüvvete , imana hizmete, aksiyona sevk etmiyorsa kelime saymış oluruz .
Risale-i Nur bütün ilimlerin anahtarıdır . Kainattaki tüm ilim hazinelerinin anahtarı Risale-i Nur’dadır .
Risale-i Nur’lar itiraz makamında okunmaz . Hangi öğrenci öğretmenine itiraz etmiş de sınıfını geçmiş . Acaba ? Gibi sorular ile yaklaşırsak kapatır kendini .
İmana ve tevhide dair yapılan okuyuşlarda kitabın kendini açması daha kolaylaşır ama gaye birilerine ilim satmak için okumak ise o noktada peçesine bürünür ve okuyucusuna pek bir şey vermez . O noktada çokları sathi okumada kalmış ve Risale-i Nur’un gerçek mahiyetine ve hakikatına ulaşamamış ve zıt olmuşlardır.
Doğru okuma tarzı şu düşünceler ile olmalıdır :
1. Bu eserler bizi Allah’a ulaştıran bir vasıtadır.
2. Doğru iman hizmeti yapmamızda bize method öğreticidir.
3. İnsanların imanını kurtarmamız hususunda bizim iman geliştirici kaynağımızdır.
4. Devrin yaralarını sarmamızda bize bir rehberdir .
5 . Kur’an-ı Kerim’i daha iyi anlamamızda bize bir önderdir.
6. Kainat kitabını Kur’anla beraber okumayı öğreten bir eğitmendir.
7. Sosyal ve psikolojik problemlerimizi kahve içme rahatlığı ile çözen bir uzmandır.
8. Bizleri iki dünya saadetine ulaştıran bir vasıtadır.
9. İman ve ihlasın zirvesine tırmandıran ve eneyi yıkan bir profosyoneldir .
10 . Geçmiş ve gelecek olan tüm ilimleri içinde barındıran cami ve cem edici bir tevhid-i huzuri havuzudur .
Bizim tek gayemiz imanı kurtarmaya vesile olma niyetiyle Risale-i Nur’u okumak ve okutmak olmalıdır.
Kur’an i’cazlıdır . Risale-i Nur’da i’cazlıdır . Kur’an gelmiş geçmiş bütün ilimleri ihata eder ve içindeki sırları da Rabbim gizlemiştir. Risale-i Nur’da aynıdır. Bir herkesçe görünen yüzü bir de i’cazlı yönü vardır. Ancak çok alakadar olanlara kendi i’cazını açabilir . Kur’anın i’cazını Risaleler bir nebze olsa çözüyor.
Risale-i Nur’u hiç ama hiç şüphesiz okursanız, tam ama tam teslim olursanız, sizlere çok farklı pencereler açar. Ama hiç şüphesiz olmak gerekir.
Risale-i Nur’un yolu, mesleği, bu zamandaki hayat şartlarına insanların ahval-ı ruhiyelerine göre en selametli, en kısa ve umumi bir cadde-i Kur’andır. Baştan aşağıya ilim ve tefekkür üzerine gitmektedir. Risale-i Nur’u okutan ve ondan ders alarak tefekkürü imaniyeyi kazananları dünyevi vazife ve mesleklerini, ahiret hayatına ve ebedi saadete vesile yaparak büyük bahtiyarlığa erişecektir.
Risale-i Nur nevmi beşerin baharıdır. Okuyan baharı yaşar, okumayan kara kıştadır.
Türker ELMAS