Ayyıldız Tim Sözcüsü Mehmet İshak Telli Uyarıyor!

26 Ocak 2019, 14:21
İŞ ADAMLARI MUHASEBECİLER ŞİRKET SAHİPLERİ DİKKAT HER AN BAŞINA GELEBİLİR VE 10 BİNLERCE DOLAR ÖDEMEK ZORUNDA KALIRSIN


Fidye virüsünün çalışma mantığı nedir?
Bu virüs türü bilgisayarınızı kullanılamaz hale getirme ya da kredi kartı bilgilerinizi ele geçirme amaçlı çalışmıyor. Üst düzey şifreleme yoluyla bilgisayarınızdaki dosyaları kullanılamaz hale getiren fidye virüsü, dosyalarınızı açmayı olanaksız hale getiriyor. Dosyaların uzantılarını fidye virüsünün türüne bağlı olarak ccc, vvv, xxx, ttt, micro, mp3 şeklinde değiştiriyor. Uzantıyı değiştirip orijinal haline çevirmeye çalışsanız dahi virüsün dosyalarınıza koyduğu şifreleme nedeniyle dosyalarınız açılmıyor. Ortalama 256 bit şifreleme kullanan bu virüsler, şifrenin kırılarak dosyaya ulaşılmasını da neredeyse olanaksız hale getiriyor

Fidye yazılımı[1][2], şantaj yazılımı[3] veya fidye virüsü[4][5] olarak bahsedilen yazılımlar ransomware olarak adlandırılan fidye yazılımlarına verilen genel bir addır. Fidye virüsleri (İng. ransomware) bulaştığı bilişim sistemleri üzerinde dosyaları erişimi engelleyerek kullanıcılardan fidye talep eden zararlı yazılımlardır. Fidye virüsü, kurbanın cihazı (bilgisayar, akıllı telefon, giyilebilir cihazlar vb.) üzerinde gizlice kendini yükleyen veya kurbanın verisini rehin tutan kriptoviroloji ile kriptoviral alıkoyma saldırısı başlatan ya da fidye ödenene kadar kurbanın verisini yayınlamakla tehdit eden bir kriptoviroloji saldırısı başlatan bir bilgisayar zararlı yazılımıdır. Basit bir fidye virüsü, bilgili bir kişinin geriye çevirmesi zor olan bir şekilde sistemi kilitler ve kilidi açmak için ödeme isteyen bir mesaj gösterir. Daha da gelişmiş zararlı yazılımlar, kurbanın dosyalarını şifreler, bunları erişilemez kılar ve bunların şifresini çözmek için bir fidyenin ödenmesini talep eder.[6] Fidye virüsü, bilgisayarın Ana Dosya Tablosu (MFT)[7][8] veya tüm sabit sürücüsünü[9] de şifreleyebilir. Şifreleme anahtarı olmadan dosyaların şifrelerinin çözülmesine karşı olduğu için, fidye virüsü bilgisayar kullanıcılarının dosyalarına erişimini engelleyen bir erişim dışı bırakma saldırısıdır,[10]. Fidye virüsü saldırıları, geçerli bir dosya olarak kendisini gizleyen bir Truva atı kullanılarak yürütülmektedir.

Başlarda Rusya’da popüler olsa da, fidye virüsü dolandırıcılığı uluslararası düzeyde yaygınlaşmıştır.[11][12][13] Haziran 2013'te, güvenlik yazılımı dağıtıcılarından McAfee, 2013 yılının ilk çeyreğinde, 2012 yılının ilk çeyreğindeki rakamın yarısından daha fazla olan, 250000’den fazla eşsiz fidye virüsü çeşidinin tespit edildiğini gösteren veriler yayınlamıştır.[14] Otoriteler tarafından alt edilene kadar 3 milyon dolardan fazla toplayan CryptoLocker [15] ve [Federal Araştırma Bürosu (FBI)|FBI] tarafından Haziran 2015 itibarıyla 18 milyon dolardan fazla topladığı tahmin edilen CryptoWall[16] gibi Truva atları sayesinde, şifreleme tabanlı fidye virüslerini içeren geniş çaplı saldırılar artmaya başlamıştır.

En bilinen fidye virüsü CryptoLocker olarak adlandırılan ve bulaştığı bilgisayarlardaki bir takım dosyaları şifreleyerek kaydeden; şifrenin geri açılması için ise ukash[17], bitcoin[18], para vb. emtialar talep eden virüstür.

AYYILDIZ TİM

Sözcüsü Mehmet İshak Telli'nin 26 Ocak 2019 da Resmi Facebook Profil Hesabından Son uyarısı şu şekilde kayda geçti.

BUNDAN 18 SAAT ÖNCE FİDYE VİRÜSÜ NEDİR DİYE PAYLAŞTIM , BİRAZ ÖNCE BİR ARKADAŞIM ARADI BÜTÜN ŞİRKETİN HACKLENDİGİNİ FİDYE VİRÜSÜ BULAŞTIGINI SÖYLEDİ.

YAPACAGINIZ BASİT BİR ŞEY NEDEN BU KADAR SİZE ZOR GELİYOR.
BİR HARD DİSK ALIP ŞİRKETİNİZİN MUHASEBE VE TÜM BİLGİLERİNİ YEDEKLEYECEKSİNİZ. YOKSA SİZDEN 10 BİNLERCE DOLAR İSTİYORLAR. FİDYE VİRÜSÜNÜ ÇÖZÜLEMEYEN BİR SİSTEM.

Özel Haber

Diğer Haberler