Enerji Dolu Erkek Çocukları ve Fiziki Gelişimleri

21 Ekim 2016, 11:26
Erkek çocukların, kız çocuğu gibi hanım hanımcık oturmasını beklemek doğru olmaz.

Babalar, erkek çocukları ile geçirdiği vakitlerde top oynamalı, bilek güreşi yapmalı, güreş yapmalı, doğada kamp, balık tutma gibi güce ve enerjiye dayalı oyunlar oynamalıdır. Bunun hem fiziksel gelişime hem de duygusal ve sosyal gelişme faydası vardır.

Gelişim, anne karnında başlayan ve ölüme kadar süren her alandaki değişim ve gelişmedir. Gelişimin en hızlı olduğu dönem ise 0-6 yaş arasıdır. Altı yaş döneminin anne karnında geçen ve doğumdan sonraki ilk üç yılı, fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimin en hızlı olduğu ve bireyin toplumsal olarak benliğini kazanmasında önemli rolü olan bir dönemdir.

Bedensel olarak gelişen çocuk, gelişim süreci içinde gerekli egzersizleri yaparak ileriki yaşama kendini hazırlamaktadır. Fiziksel ve zihinsel gelişim, beraberinde duygusal ve sosyal alandaki gelişmeyi de getirmektedir. Gelişim alanları dediğimiz fiziksel gelişim, zihinsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim ve dil gelişimidir. Bunların hepsi birbiriyle ilintilidir. Fiziksel gelişim zihinsel gelişime, o da dil gelişimine etki eder.

Fiziksel gelişim, gelişimin ilk adımı diyebiliriz. Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası yaşanan olumsuzluklar, yalnızca fiziksel gelişimi değil diğer gelişim alanlarını da etkileyecektir.

Fiziksel olarak gelişme, vücudun boy, kilo, hacim olarak artmasıdır. Vücudun organlarının her birinin büyüme hızı ve büyüme zamanı farklı olabilmektedir. Fiziksel gelişimi kalıtım, çevre faktörleri etkiler. Ailesi tarafından istenerek dünyaya gelme, beslenme, anne-babanın iyi bir model olmasının fiziksel gelişimde önemi ispatlanmıştır.

Erkek-Kız Farkı

Gerek okul öncesi dönemde gerek okul döneminde, erkek çocuklar, fiziksel gelişimlerini desteklemek için cinsiyetine uygun oyuncaklara yönlendirilmeli ve yine uygun faaliyetlere katılmaları sağlanmalıdır.

Erkek çocukların kız çocuğu gibi hanım hanımcık oturmasını beklemek doğru olmaz. Maalesef çoğu erkek çocuğu dört duvar içerisinde büyüyor. Oysa sık sık cinsiyet bakımından ve yaşça akran ve abileriyle vakit geçirmelidirler.

Babalar, erkek çocukları ile evde geçirdiği vakitlerde top oynamalı, bilek güreşi yapmalı, güreş yapmalı, doğada kamp, balık tutma gibi güce ve enerjiye dayalı oyunlar oynamalıdır. Bunun hem fiziksel gelişime hem de duygusal ve sosyal gelişme faydası vardır.

Günümüz çocuk yetiştirmesindeki büyük sorunlardan biri, ceylan yürekli erkek çocukları, aslan yürekli kız çocukları yetiştiriyor olmamızdır. Sanat ve spor çocukların ve gençlerin hayatında olmalıdır. Hem kız çocukları hem de erkek çocukları için gereklidir. Ama bu kızlarda sanat ağırlıklı, erkeklerde ise spor ağırlıklı faaliyetler şeklinde olmalıdır.

Erkek Fıtratını Bilmeli

Erkek fıtratını bilmeyen bir anne, erkek çocuğunu fiziksel ve zihinsel olarak nasıl destekleyeceğini karıştırabilir. Düştüğünde yanına mı koşmalıdır, yoksa görmezden mi gelmelidir? Sevgisini en çok nasıl göstermelidir? Dokunsal mı, sözel mi?

Duygusal olarak açlık çeken, gerek ilgi, sevgi ve bakım görememiş erkek çocuklarında fiziksel gelişimde anomaliler oluştuğu tespit edilmiştir. Ellerin, ayakların büyümesine rağmen bedenin gelişmemesi gibi dışarıdan bakıldığında beden kısımlarında orantısızlık olduğu görülmüştür. Bu da duygusal gelişimde yaşanılan sorunların fiziksel gelişimi de en az zihinsel, dilsel, cinsel ve sosyal gelişimde olduğu kadar olumsuz etkileyebildiğini göstermektedir.

Bütün erkek çocukları bir an evvel büyüyüp erkek olmak ister. Erkek olmak demek, büluğ çağından geçmek ve 10 ile 14 yaşları arasında gerçekleşen üç büyük biyolojik değişimi yaşamak demektir. Erkeklerde büluğ çağının başlaması genellikle kızlardan iki sene sonra gerçekleşir. Büluğ çağı, genellikle 13-14 yaşlarında başta boyun uzaması olmak üzere fiziksel bir büyümeyi tetikler. Boyun uzaması dramatik olabilir ve erkek çocuğu boyunun annesinden daha uzun olduğunu, babası ile nerdeyse aynı veya daha uzun olduğunu fark ettiğinde garip hissedebilir.

Büluğ çağı; sperm üretimini kapsayan erkek cinsel olgunluğuna ulaşmasıyla sonuçlanan bir fizyolojik süreci başlatır. Başlıca erkeklik hormonu olan testosteron, genital organların büyümesini ve ikincil cinsiyet özelliklerinin gelişimini uyarır. Artan testosteron üretimi pubik ve yüz tüylerinin çıkmasını, kas gelişimi ve sesin değişmesini (kalınlaşmasını) kapsar. Büluğ çağı süresince kız ve erkek çocuklar, fiziksel olarak cinsel olgunluğa erişir. Bu ergen için birçok zor soruyu gündeme getiren yepyeni bir vücut durumudur.

Ergenlik çağı hem bedensel hem de psikolojik açıdan birçok temel değişikliklerin oluştuğu bir çağdır. Hem kızlarda hem de erkeklerde büyüme belirli bir sırayı takip eder. Eller, ayaklar ilk büyüyen organlardır. Daha sonra kollar ve bacaklar ve en sonra da beden gelişir.

Ergenlik çağındaki bedensel gelişimin ilginç yönlerinden biri de kızlar ile erkekler arasındaki ciğer ve kalp gelişimindeki farklılıktır. Erkeklerin ciğer ve kalbi kızlarınkine göre daha büyüktür. Bu nedenle ergenlik çağındaki erkekler kuvvet, hız ve bedensel dayanıklılık bakımından daha yüksek bir etkinlik gösterir.

Ebeveynlere Tavsiyeler

Peki, ergenliğe yaklaşan ve ergen olan bir erkek evladı olan ebeveynler nasıl davranmalı?

Öncelikle bebekliğinden beri iyi bir ilişkisi olan, onu anlamış, tanımış, ilk çocukluğunda, okul döneminde doğru davranmış bir anne-baba, ergenlik döneminde de fiziksel değişimiyle, hormonlarıyla uğraşan oğluna destek olacaktır. Çünkü anne ve babası her zaman yanındadır. Gencin yaşadığı değişimlerin babasının, dedesinin ve tüm erkeklerin başına geldiğini ve bunun sağlıklı olduğunun bir işareti olduğunu görmesi sağlanmalıdır.

Tüylenme, sesinin kalınlaşması, beden orantılarının değişmesi bazı erkek çocuklar için gurur verici, bazıları için ise endişe verici olsa da, ergenlik başlı başına çocuk için dalgalı bir denizdir. Ergen, 6-11 yaşlarında sakin sessiz bir denizde kürek çekerken, birden dalgalı bir girdaba girmiş gibi hissedecektir kendini. Hormonal değişimle, karşı cinse “gıcık” olurken o “gıcık” olduğu kızın gözlerinin renginin yeşil olduğunu fark edip, okuldan eve geldiğinde annesine anlatacaktır. Burada, “Seni terbiyesiz! Bak daha ne oldun da birden bu lafları ediyorsun?” diye ergeni utandırmak son derece yanlış bir davranıştır.

Unutulmamalıdır ki duygular Allah’ın hediyesidir. Duyguları yok saymak yerine, haram ve helal dengesini sağlayarak gence rehberlik yapılmalıdır.

Bilinçli bir baba müsait bir zamanda ne alaya alarak, ne de utana sıkıla ergenlik döneminde yapması gerekenleri anlatmalıdır. Tüylenmenin başlamasıyla nasıl temizlenmesi gerektiği, artık “mükellef” olduğu konusu güzelce izah edilmeli, gencin aklında ne soru varsa sormasına fırsat vermelidir. Ne gibi durumlarda gusül abdesti alması gerektiği ve bunun önemi anlatılmalıdır.

Diğer Haberler
Çocuk Gelişiminde Oyunun Rolü
Sevgi ve İlgi Nedir, Ne Değildir?
Mahremiyet Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?
ERKEK ÇOCUKLARIN KIZ ÇOCUKLARINA GÖRE DAHA SERBEST BÜTYÜTÜLMESİ DOĞRU MUDUR?