16 Temmuz 2026, 11:27 - 
Maneviyatın İzinde: Hikmet Çalçoban ile Hayata ve Aileye Dair

Maneviyatın İzinde: Hikmet Çalçoban ile Hayata ve Aileye Dair

RÖPORTAJ

Hatice Hanım: Esselâmü Aleyküm hocam. Öncelikle bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Okuyucularımız sizi daha yakından tanımak istiyor. Hikmet Çalçoban kimdir? Hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz? Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Hikmet Hoca: Ve aleykümselâm ve rahmetullahi ve berekâtühü. Ben Hikmet Çalçoban. Uzun yıllardır Kur'an-ı Kerim ve sünnet ışığında manevî konular üzerine araştırmalar yapıyor, insanlara rehberlik etmeye gayret ediyorum. Faaliyet alanlarım; Ruhsal Danışmanlık, Metafizik Uzmanlığı ve Aile Danışmanlığıdır.

Danışmanlık sürecinde insanların yaşadığı sıkıntıları dikkatle dinliyor; Kur'an ve sünnet çerçevesinde tövbe, istiğfar, kul hakkı, zekât, adak, sadaka, aile içi problemler ve manevî sorumluluklar hakkında rehberlik etmeye çalışıyorum. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki; sağlıkla ilgili konularda tıbbın teşhis ve tedavisi esastır. Benim üzerinde durduğum alan ise Kur'an ve sünnetin işaret ettiği manevî boyuttur. Amacım insanlara Allah'ın emir ve yasaklarını hatırlatmak, samimi tövbeye yönelmelerine vesile olmak ve manevî farkındalık oluşturmaktır.

Genetik mi, Soydan Gelen Günahlar mı?

Hatice Hanım: Hocam, son zamanlarda sık sık "Genetik diye bir şey yok, aslında soydan gelen günahlar var" dediğinizi duyuyorum. Bunu biraz açabilir misiniz?

Hikmet Hoca: Hatice Hanım, öncelikle şunu ifade edeyim; tıp ilminin genetikle ilgili yaptığı açıklamalar kendi alanındadır. Ben ise Kur'an ve hadislerde dikkat çekilen manevî yön üzerinde duruyorum. Bana göre birçok insan sadece maddî sebeplere odaklanıyor, manevî sebepleri ise hiç araştırmıyor. Kur'an bize gösteriyor ki, insan işlediği bazı günahların dünyadaki sonuçlarıyla da karşılaşabiliyor.

Hatice Hanım: Yani anne babanın yaptığı yanlışlar çocuklarını da etkileyebilir mi?

Hikmet Hoca: Ahirette herkes kendi günahından sorumludur, buna hiç şüphe yoktur. Ancak dünyada yapılan bazı hataların aileye ve nesillere yansıyan sonuçları olabilir. Mesela Allah Teâlâ, İsrâ Suresi 64. ayette şeytana şöyle buyuruyor: «"...Onların mallarına ve evlatlarına ortak ol..."» Ben bu ayetten şunu anlıyorum: İnsan Allah'ın emirlerini terk eder, haramlarda ısrar ederse bunun manevî zararları yalnız kendisinde kalmayabilir.

Hatice Hanım: Peki hangi günahlardan bahsediyorsunuz?

Hikmet Hoca: Kur'an'ın haram kıldığı her günahtan... Faiz, kul hakkı, yetim hakkı, zekâtı vermemek, haksız miras yemek, verilen sözü tutmamak, adakları yerine getirmemek, anne baba bedduası almak ve mazlum ahı almak... Bunların hepsi insanın manevî hayatını etkileyen ağır meselelerdir.

Hatice Hanım: Hocam, Zuhruf Suresi 36. ayeti de sık sık okuyorsunuz.

Hikmet Hoca: Evet. Allah Teâlâ buyuruyor: «"Kim Rahmân'ın zikrinden yüz çevirirse, biz ona bir şeytan musallat ederiz. Artık o, onun ayrılmaz dostudur."» Ben burada "Rahmân'ın zikri" ifadesini Kur'an'ın emirleri olarak değerlendiriyorum. İnsan namazı terk ederse, haramı helâl görürse, Allah'ın emirlerini önemsemezse, Kur'an'ın uyarısına göre manevî sıkıntılarla karşılaşabilir.

Hatice Hanım: Yani şeytan herkese musallat olabilir mi?

Hikmet Hoca: Şeytanın insana vesvese verdiği Kur'an ve hadislerde açıkça bildiriliyor. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyuruyor ki: «"Şeytan, insanın içinde kanın dolaştığı gibi dolaşır."» Ancak mümin; Allah'a sığınarak, ibadet ederek, Kur'an'a sarılarak ve samimi tövbe ederek bundan korunmaya çalışır.

Hatice Hanım: Hocam, halk arasında söylenen "Dede koruk yer, torununun dişi kamaşır" sözü sizce doğru mudur?

Hikmet Hoca: Bu söz, geçmişte yapılan yanlışların sonraki nesilleri etkileyebileceğini anlatan bir atasözüdür. Ben de şunu söylüyorum: Anne babanın yaptığı zulmün, alınan ahların, yenilen kul haklarının, ödenmeyen zekâtların ve yerine getirilmeyen adakların dünyada bazı sonuçları olabilir. Bu yüzden kişi sadece kendisi için değil; çocukları ve torunları için de Allah'ın emirlerine uygun yaşamaya gayret etmelidir.

Hatice Hanım: Peki hocam, böyle bir sıkıntı yaşayan kişi ne yapmalı?

Hikmet Hoca: Öncelikle ümitsizliğe kapılmamalıdır. Samimi tövbe etmeli, kul haklarını ödemeli, helallik almalı, varsa adaklarını yerine getirmeli, zekât borçlarını tamamlamalı, faizden uzak durmalı ve mazlumların gönlünü almalıdır. Allah'ın emir ve yasaklarına uygun bir hayat yaşamaya gayret etmelidir. Çünkü Allah Teâlâ Tevvâb'dır; tövbeleri kabul edendir.

Hatice Hanım: Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz hocam?

Hikmet Hoca: Şunu unutmayalım: Allah'ın rahmeti gazabından daha büyüktür. Hiçbir insan "Benim için artık dönüş yok" demesin. Kapı açık, tövbe açık, rahmet açık... Yeter ki kul samimiyetle Rabbine yönelsin. En doğrusunu Allah Teâlâ bilir.

Hikmet Çalçoban Ruhsal Danışman • Metafizik Uzmanı • Aile Danışmanı Danışmanlık: 0534 268 37 46

 



YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Araştırmacı Yazarlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER Röportajlar HABERLERİ
VİDEO GALERİ
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Güvenimiz Sarsılsa da Merhametimiz Eksilmesin: İyilikten Vazgeçebilir miyiz? “Eliften Beye” Okurlarıyla Buluştu: Aşkın Manevî Yolculuğu Mısralara Yansıdı MÜZDELİFE'DE FARZLA BULUŞTURAN O SÜNNETİ KİM TERK ETMEK İSTER? Şeref-i Ubûdiyet ve Acziyet
 
HİCAZ REHBERLİK
  WhatsApp ile İletişime Geçin
 
YAZARLARIMIZ
Y
Zeynep DEMİR
Gönül insanı olmak
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Metin ALKAN
ZEKAT,FİTRE VE ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR?
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
 
SON YORUMLANANLAR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Maneviyatın İzinde: Hikmet Çalçoban ile Hayata ve Aileye Dair
Maneviyatın İzinde: Hikmet Çalçoban ile Hayata ve Aileye Dair
RÖPORTAJ
 
E-POSTA LİSTESİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim
Tel :05348284133