12 Ekim 2017, 14:57 - 
Kaya Doruğu Ülkesi

Kaya Doruğu Ülkesi

Büyük şehirlerde yaşayanlar modernleşmenin hızlanmasıyla birlikte gelenek denilen yerel kültürden gitgide uzaklaşmaktadır.

 Öte yandan ‘kültür turizmi’adı altında turizm bölgesindeki kültürün turistlere çeşitli şekillerde sunulması günümüz Türkiyesi’nde yaygınlaşmaya başlayan bir olgudur. Büyük şehirlerde yaşayanlar modernleşmenin hızlanmasıyla birlikte gelenek denilen yerel kültürden gitgide uzaklaşmaktadır.

Beypazarı, Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve son olarak da Osmanlıların egemen olduğu tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan yerleşim merkezlerinden biridir. İlçemize ilk isim "Lagania" olarak verilmiştir. 'Kaya Doruğu Ülkesi' anlamına gelen bu isim Beypazarı'nın konumunu ifade etmektedir.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Ertuğrul Gazi'nin babası Gazi Gündüzalp'in kabri de Beypazarı Hırkatepe Mahallesi'nde yer almakta olup her yıl çeşitli anma etkinlikleri düzenlenmektedir.

Beypazarı ilçemiz Ankara il merkezine sadece 100 kilometre mesafede olması ile başkentlilerin ailece haftasonları ve tatil günlerini değerlendirdikleri, köklü kültürü ve bu kültürün halen içinde yaşatıldığı tarihi bir dokuya sahiptir.

Beypazarı denince akla ilk gelen geçmişten günümüze içinde yaşantının devam ettiği kültürümüzün simgesi tarihi evleridir. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesine de konu olan Beypazarı evleri; cumbalı, üstünde guşgana adı verilen bir çatıdan oluşan iki üç katlı yapılardır. Evlerin iskeleti ahşaptır ve bu ahşap, tatlı kireç denilen malzemeyle sıvanmıştır. Odalardaki kirli havayı ve nemi alan yöreye özgü bu malzeme, Beypazarı evlerini farklı kılar. Uzaktan bakıldığında maket gibi görünen bu beyaz evlerimizin yanlarına gittiğinizde heybetleri misafirlerimizi şaşırtmaktadır.

Beypazarı, Osmanlı mimarisi tarzındaki tarihi eserleri ve evlerinin yanı sıra 600 yıllık çarşısı, bu çarşılarda faaliyet gösteren zanaatkarları ve saray mutfağı tarzındaki yöresel yemekleriyle de Türk kültürünün tüm inceliklerini halen yaşatır. Tarihi çarşımızı gezdiğinizde kazan, tencere kalaylayan bir kalaycıyı, semer işleyen bir semerciyi, ipekli el dokuması ürünleri dokuyup satışını yapan bir dokumacıyı halen işi başında görebilirsiniz.Dokumacılık, yorgancılık, bakırcılık, kalaycılık, demircilik, telkari işlemeciliği gibi kaybolmaya yüz tutmuş meslekler ilçemizde halen yaşatılmaktadır.

Beypazarı gümüşü ve telkari işçiliği ile dünya çapında ün kazanmıştır. İlçemizde çıraklıktan yetişen telkari ustalarımızın hazırladığı ürünler gümüşçüler çarşısındaki dükkanlarımızda vatandaşlarımızın beğenisine sunulmakta ve büyük ilgi görmektedir. Ustalarımızın hazırladığı el işçiliği telkari ürünleri yurtiçi ve yurtdışında birçok gümüş mağazasında yer almaktadır.

Ev hanımlarımızın kendi el emekleriyle hazırladığı yaprak sarması, 80 katlı baklava, erişte, tarhana  gibi yöresel lezzetlerimizi kendi elleriyle sizlere ikram etmelerine sık sık şahit olursunuz. Beypazarımızın yaprak sarmasının özelliği, yaprağının toprağımızın yapısından dolayı ekşi, damarsız ve ince oluşu ve ev hanımlarımızın bir elin serçe parmağı kalınlığında özenle hazırlamalarından geçiyor. Taş fırınlarda göveçte pişirilen Beypazarı yaprak sarması gelen konuklarımızın en beğendiği lezzetler arasında yer alıyor.

Beypazarı Kurusu, doğal maden suyu, Beypazarı güveci, cevizli sucuk, 80 katlı baklava, yaprak sarması, havuç lokumu gibi yöresel lezzetlerimiz turistik tesislerimizde misafirlerimizin beğenisine sunulmaktadır.Özellikle ilçemize gelen yerli yabancı birçok turist Beypazarı Kurusu almadan evine dönmemektedir. Beypazarı Kurusu; un, tereyağı, tarçın, tuz, süt ve maya ile yapılan bir peksimet türüdür. Beypazarı Kurusunun tarihi aynı Beypazarı tarihi gibi çok eskilere dayanır. Beypazarı Kurusuyla ilk olarak Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Oğuz Türkleri zamanında karşılaşmaktayız. Türkler atlı-göçebe bir kültüre sahip olup sürekli hareket halindedirler. İşte, bu durumdakilerin besin ihtiyaçlarını karşılayan da Beypazarı Kurusu olmuştur. Çünkü; Beypazarı Kurusu kolay taşınabilir, doyurucu ve uzun süre taze olarak kalabilme özelliklerine sahiptir. Beypazarı Kurusu önceleri evlerde, mali durumu iyi olan aileler tarafından, kışlık yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, tek tek asma yaprağı üzerine konulmak suretiyle, odun fırınlarında pişirilirdi. Kuru, uzun süre tazeliğini koruyabilen bir yiyecektir. Rutubetsiz ortamda kış boyunca saklanabilir. Adı gibi kuru olan bu yiyeceğin çayın yanında çaya batırılarak tüketilmesini misafirlerimize tavsiye ediyoruz.

Beypazarı, doğal maden suları ile de ülkemiz ve yurtdışında da adını duyurmuş, kalitesiyle en çok tercih edilen doğal içecekler arasında yer almıştır.  Beypazarı İnözü Vadisi'ndeki fabrikada saatte 300.000 şişe maden suyu üretilmekte ve Türkiye'mizin dört bir yanına olduğu gibi yurtdışına da ithal edilmektedir.

Beypazarı'na gelip çarşımızda alışverişini yaparak konaklarımızı ve müzelerimizi gezen misafirlerimiz akşam olup ilçemizden ayrılmadan önce İnözü Vadisi'nde ki tesislerimizi ve doğal güzelliklerimizi de gezebilir, günün yorgunluğunu bu eşsiz güzelliğiyle bilinen İnözü Vadisi'nde atabilirler.

İlçemiz turizmin yanı sıra halen tarımıyla da ön plana çıkmakta olup kendi topraklarımızda yetişen havucumuzla da ünlüdür. Türkiye'nin %60 havuç ihtiyacını karşılayan ilçemizde havucun yanı sıra ıspanak, marul, turp, soğan, yer elması gibi sebzeler çoğunlukla günlük olarak İstanbul Sebze Haline gönderilmektedir.

İlçemize Ankara'dan gelmek isteyen, ailesiyle farklı bir gün geçirmek isteyen misafirlerimiz, 1 saat gibi kısa bir sürede kendi araçlarıyla ulaşım sağlayabildikleri gibi, her yarım saatte bir karşılıklı sefer yapan otobüslerle de Beypazarımızı görebilirler. Beypazarı ayrıca Bolu iline de 90 km mesafede yer almaktadır. Seyahat acentalarının da günübirlik tur imkanları sunduğu Beypazarı'na tüm vatandaşlarımızı bekler, ağırlamaktan mutluluk duyarız.

Ali HANCIOĞLU



YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Araştırmacı Yazarlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER HABERLERİ
VİDEO GALERİ
 
YAZARLARIMIZ
Y
Metin ALKAN
ZEKAT , FİTRE VE ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR?
Y
ferit karasu
YÜREĞİM DEKİ ŞEHİR
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
Y
SERDAR BOZDOĞAN
TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR BİZDE TARİHE YENİDEN ÇAĞ AÇTIRIYORUZ
Y
Pınar SÖNMEZ
AŞK BİR NOKTA
Y
Hatice BAŞKAN
KADINSIN
Y
Fatmanur KUŞ
SU GİBİ AZİZ OL EVLADIM
Y
Duygu Gürses DİKEN
MALINI BAĞIŞLAYAN ELBETTE KURTULUŞA ERMİŞTİR..
Y
Zeynep DEMİR
önce sela, sonra adın okunur minarelerden.
Y
Ayhan KÜFLÜOĞLU
Eşyayı gösteren Rabbimiz’in varlığı, o eşyadan daha zahir ve kesin
Y
Nur KABADAYI
Umut Ederek Yaşamak
Y
Büşra ŞENTÜRK
Sen Kaderim Misin
Y
Büşra Nur GECE
Mabede İsmet; Meryem'e Betül Sıfatı Yakışır...
Y
Merve DİKİCİ
TEVEKKÜL KIL
Y
Ebru ATA
KIYIYA İNSANLIK VURDU
Y
Mustafa KAYALI
ZAMAN VE MEKÂNDA KIBLEMİZ
Y
Türker ELMAS
NUR ve HAKİKAT AVCILIĞI
Y
Nagihan ZENGİN
Ademiyetten Kemaliyete İrfan Yolculuğu
Y
Öznur MACİT
bir b/akış bir yürüyüş (04,05,14 Eskici dergi yayınlandı)
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
BİR DOST PENCEREMDEN TÜRKİYEDE HANGİ NURCU KOLLARI FETÖYE DESTEK VERİYOR 2022 RAPORU VE BELGELERİ REFERANDUM SEÇİMLERİ ÖNCESİ BOMBADA FETÖNÜN PARMAK İZLERİ!!! (1)
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
İsmail GENÇ
İnsanız ve İnsanlığı Özlüyoruz
K
Emrah POLAT
Vahametlerle İmtihan ve Müracaat
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
K
Elif NİSA
Gerçekten İnsan Azar
K
Elif MUSLUOĞLU
Cemâli Bâ Kemâle Seyredelim
K
Fikriye AYYILDIZ
GAFLET
K
Merve YAĞMUR
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
K
Fuat TÜRKER
Münafıklar Kavramıyorlar!
K
Hüray BOZBIYIK
TESETTÜRÜN VERDİĞİ HUZUR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir, “Allah var, problem yok!” adlı kitabında, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Allah'a dayanıp, O'na güvenen insanların bir şekilde aydınlığa kavuşacaklarının farkındalığını oluşturuyor zihinlerde…
 
E-POSTA LİSTESİ
 
FOTO GALERİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim