İLAHİ KELAM’LA SEKÜLERİ HEDEFLEMEK
(Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması)
Mehmet Akif’in “inmemiştir hele Kuran şunu hakkıyla bilin,
ne mezarlıkta okunmak ne fal bakmak için” ifadesiyle Kuran-ı Kerim, sırf uhreviyete yönelik ruhlar ve ruhlar alemiyle ilgili olarak inmediği gibi kesinlikle sırf dünyayı, dünya hayatını, beklenti ve menfaatlerini de amaçlamamıştır.
Kuran-ı Kerim, yaşayan insana, dünya yaşamını yaratılışına uygun sürdürürken aynı anda üstün değerler kazandırmak ve bunları edindirirken de asıl hayat olan ahiret yurdunu kazandırmayı hedefler.
Peygamber Efendimizin kendisine inen Kuran ifadelerini sekülerleştirmesi düşünülemeyeceği gibi hiçbir sahabede ayetler için maddi manevi dünyalık menfaatler düşünmemişlerdir.
Elbette ki bu Yüce Kelam, en güzel şekilde öğrenilmeli, yaşama uygulanmalı, herkese en güzel şekilde ulaştırılmalı ve en güzel ve doğru şekilde okunmalıdır. Müzzemmil suresinde Yüce Allah, O’nu, ses ve ahenk olarak en güzel şekilde okumamızı emretmektedir.(… Kur’an’ı ağır ağır, tane tane oku. Müzzemmil suresi 4.ayet)
Peygamber Efendimiz, O’nu, kendisine indirildiği üzere en güzel şekilde okumuştur. Sahabeden Abdullah bin Mesud’un Kuran okuyuşunu övmüş ve Kuran’ı onun gibi güzel okumaya sahabeyi teşvik etmiştir.
Sonrasında Kuran’ı doğru ve güzel okuma gayret ve çalışmaları Kuran okumayı belli bir disiplin adeta bir bilim dalı haline getirmiştir. Kıraat, tilavet, tecvid olarak isimlendirilen bu disiplin daha çok tecvid olarak adlandırılır.
Bu çalışmalar sonucu Kuran’ı çok güzel okuyan çok sayıda kariler yetişmiş ve müslümanlarca tanınmıştır. Bunlar Yüce Kelam’ı bu güzel okuyuşlarıyla güncelde ve canlı tutmuşlardır.
Çağımız insanının anlayışı gereği Kuran’ı tanımak tanıtmak ve onu güzel okumayı sağlamak amaçlı zaman zaman ‘Kuran okuma yarışmaları’ tertip edilmiştir. Bunlar esasta bilinen ve zaten güzel okuyan karileri bir açıdan tescillendirmektir. Yoksa sırf Kuran okumalarına maddi manevi karşılık vermek bunu dünyevileştirmek değildir. En azından bu yarışmalar bu sonuçları vermiştir.
Buradan TRT’nin ilk defa düzenlediği ramazan ayı boyunca yayınlamakta olan ‘Kuran-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasına’ sözü getiriyoruz.
İlk bakışta elbette çok güzel hatta dindar insanların ‘evet ya, bu olmalıydı’ diye düşündükleri güzel bir program. Ancak güzel okuma ortaya konulurken hedef aslında maddi manevi karşılıklar. Verilen ve verilecek olan ödüller bunu açık hedeflerken İlahi Kelam’ın okunup anlaşılmasının geri planda kalması, yarışmacıların özellerine girilmesi ve jüri üyelerinin ön plana çıkartılması ilahi kelamı gölgede bırakmaktadır. Dikkatli izleyicilerin gözlerinden kaçmamışsa ilk birkaç bölümde altyazı olarak ayetlerin meali bile verilmemişti.
Burada anlatmak istediğimizi daha önceki bir yazımdan (YGS Din Kültürü Soruları) alıntılayarak anlatmak istiyorum:
“Üniversite imtihanında Din Kültürü’nden soru çıkma özlemi ilk defa bu yıl gerçekleşti. Bunun için emeği geçen tüm yetkililere çok teşekkür ederiz. İlahiyat camiasının büyük bir hayalini gerçekleştirmiş oldular.
Ancak ilk defa çıkan bu sorulara baktığımızda ince ve derinden sekülerlik hedeflendiği sezilecektir:
Hz. İbrahim’in kavmine putların ilah olamayacağını anlattığı Enam suresi 76-78.ayetler esas alınarak sorulan soruda hedef cevaplara baktığımızda tamamı sekülerliğe vurgu yapmaktadır. Enam suresinde Hz. İbrahim’in babası ve kavmine putların ilah olmayacağı anlatımı yer alır. Soruda iki ayet meali - ki 78.ayet meali eksik - verilerek beklentinin dışında şu soru sorulur: Hz. İbrahim ile ilgili bu ayetlerden “insan”a yönelik aşağıdaki sonuçlardan hangisi çıkarılamaz?
İlgili ayetlerde putların, gök cisimlerinin ilah olamayacağı; Allah’tan başka ilah olmadığı anlatılıp bu hususta İbrahim’in kavmiyle tartışması dile getirilirken böyle bir soru ayetlerdeki Allah’tan başka ilah olmadığı manevi havasını hemen dünya boyutuna indirgemektedir.” (http://www.haberx.com/ygs_din_kulturu_sorulari(19,w,13336,111).aspx)
Bahsettiğimiz yapıla gelen yarışmalardan çok farklı TRT’nin bu yarışması, öncelikle bir TV programı. Bilindiği üzere günümüzde TV programları dünya çapında patent benzeri belirli formatlarla hazırlanıp ticari olarak tüm dünya ülkelerinde yayınlanır. Hemen hatırlandığı üzere ‘Survivor, Kim Milyoner Olmak İster, Yetenek Sizsiniz, O Ses Türkiye’ gibi programlar bu formatta ve öncelikle ticari amaçlı programlardır. Evlerimizle zevk ve eğlenceyle izlediğimiz bu programlarla batılı para babalarına farkında olmadan kazançlar aktarmaktayız.
Bu açıklamalarla TRT’nin ‘Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’ size doğal olarak TV’lerimizde yayınlanan ‘O Ses Türkiye’ programını hatırlatmıştır. Dolayısıyla bilindik dünya çapında bir formatta ve küçük bazı değişikliklerle bu formatta yayınlanmaktadır. TV programları, dünyada, edebi ve sanat eseri olarak kabul edilmemiştir; ancak mahkeme kararlarıyla ticari bir gelir söz konusu olduğundan TV program formatlarının korunması hususunda karar verilmiştir. ( http://www.ankarabarosu.org.tr/siteler/ankarabarosu/frmmakale/2004-3/1.pdf)
Formatıyla, şekliyle, şemailiyle, her şeyiyle kendimiz olan dine ve Kuran’ın dünyevi ve uhrevi hedeflerine uygun Kuran tilaveti programları elbette ki başımız tacıdır.
Hasan TÜLÜCEOĞLU
- GÜNCELLEME VE MÜCEDDİD GÜNCELLEME VE MÜCEDDİD Eklenme: 26 Mart 2018
- İSLAMCILARIN ETKENSİZLİĞİ İSLAMCILARIN ETKENSİZLİĞİ Eklenme: 05 Şubat 2018
- İKİ CENAHINDA KARŞIT OLDUĞU SU... İKİ CENAHINDA KARŞIT OLDUĞU SULTAN Eklenme: 25 Aralık 2017
- TEKNOLOJİ VE FARKINDALIK TEKNOLOJİ VE FARKINDALIK Eklenme: 05 Eylül 2017
- HZ. SÜLEYMAN’INKİ BİR SEVDA MI... HZ. SÜLEYMAN’INKİ BİR SEVDA MIYDI? Eklenme: 24 Temmuz 2017
- TEKNOLOJİ VE BENLİK TEKNOLOJİ VE BENLİK Eklenme: 05 Temmuz 2017
- İSLAM OLUŞTAN GÜNÜMÜZE DEĞİŞEN... İSLAM OLUŞTAN GÜNÜMÜZE DEĞİŞEN HASSASİYETLER Eklenme: 29 Mayıs 2017
- PATRON BEBEK’TE MASUM SAKINCAL... ‘PATRON BEBEK’TE MASUM SAKINCALAR Eklenme: 12 Nisan 2017