16 Haziran 2016, 09:23 - 
Parlamenter Değil, Partisiz Bir Sistem Nasıl Olur?

Parlamenter Değil, Partisiz Bir Sistem Nasıl Olur?

Parlamenter Değil, Partisiz Bir Sistem Nasıl Olur?

Geçen haftaki yazımda Türk usulü başkanlık sisteminin nasıl olması gerektiğine dair tezler ortaya koymuştuk. Yine aynı yazıda sonraki yazımızın da bu tezlerin savunması ya da değerlendirmesi şeklinde olacağını beyan etmiştim.

Hadi başlayalım…

(Sisteminde başkan ve milletvekilleri halk tarafından seçilir. Başkan yürütmeyi, seçilmiş milletvekillerinden oluşan meclis de yasamayı temsil eder. Her iki taraf da millete karşı sorumludur. Başkan halk tarafından seçildiği için bir kişi için seçilme sınırı olmaz.)

 Çok başlı bir yapıyı önlemeye yönelik bir adımdır bu. Başkan halk tarafından seçilir ve yürütme erkini temsil eder. Halk tarafından demokratik usullerle seçilen bir kişinin makamı dikta ya da saltanat olarak değerlendirme imkânı bulunamayacağından seçilmede bir sınır koymak doğru değildir.

(Milletvekilleri partili sistemde olduğu gibi kişiler partilerin adayları olarak değil, doğrudan kendi iradeleri ile milletvekili seçimlerine girerler. Mecliste de partilerini değil, milleti temsil ederler. Milletvekili seçimlerinde üst üste üç dönem seçilemeyen kişi seçilme hakkından feragat etmiş olur.)

  Söz konusu sistemde partili bir düzenleme öngörülmüyor. Bu dürüm alışkanlıklar sebebiyle absürt karşılansa da tarihsel tecrübemiz bize göstermiştir ki partili sistem bizim gerçeklerimizle örtüşmüyor. Temel maksat demokratik usullerle devlet ve millet menfaatlerini ön planda tutmaksa pekâlâ bu partisiz bir sistemle mümkündür. Kişiler gerçek manada milletin vekilleri olarak Meclise gönderilir. Seçilme aşamasında belli şartlara sahip herkes kendi iradesi ile aday olabilir. Fakat yığılmayı önlemek maksadıyla caydırıcı unsur olarak üç seçim döneminde seçilemeyen kişinin seçilme hakkı düşer, dedik. Bu hususta şartlara göre ek caydırıcı önlemler de ilave edilebilir. Mesela bir seçimde %1’ve altında oya sahip olan kişinin de seçilme hakkının düşmesi gibi. Mesela adaylık sürecinde 5 asgari ücret miktarının YSK hesabına yatırılması, seçilmesi durumunda geri iade edilmesi gibi…

(Başkan ile Meclis uyum içerisinde çalışamaması ve Meclis hükümetin çalışmalarını bloke etmesi halinde iki durum söz konusudur: Birincisi, hükümetçe sunulan ve Meclis tarafından bloke edilen yasa tekliflerinin devlet ve millet çıkarlarına uygunluğu yönüyle Anayasa Mahkemesine başvurulur. Mahkemenin olumlu rapor vermesi durumunda yasa teklifi yeniden Mecliste görüşülür. Ve Anayasa Mahkemesinin olumlu görüşü 50 oy olarak hesap edilir. İkincisi ise; icraatların ve yasaların Meclis tarafından bloke edildiği Hükümet tarafından tespit edilmesi durumunda Başkan yeniden seçim isteyebilir. Başkanın yeniden seçilmesi durumunda Meclis feshedilmiş olur ve milletvekilliği düşmüş olan kişi üç dönem seçilme hakkından feragat etmiş sayılır. Böyle durumda ayrıca milletvekili seçimi yapılır.)

Meclis partili bir sistemle çalışmayacağı için kolektif hareket edebilme olanakları azalmış olabilir. Bu durumda milletvekillerinin yürütmeyle uyumlu yasal çalışmalar sürdürebilmesi için bazı önleyici tedbirler ortaya koymak gerekir. Tezimizde Yargının hakemliğini ve seçimle güvenoyunu ifade ettim. Ama bunlara ilaveten bir yasama yılında 5 yasa teklifi devlet ve millet çıkarlarına uygunluğu yönüyle Anayasa Mahkemesine başvurulur ve Mahkeme yürütme lehinde rapor verirse Meclis feshedilmiş olur, gibi ilave önlemler de alınabilir. Başkanın güvenoyu için seçim talep etmesi ve seçimde yeniden başkan seçilmesi durumunda da Meclis feshedilmiş olur ki bütün bunlar yasamayı temsil eden Meclisin devlet ve millet çıkarlarına uygun olarak çalışmasını sağlamaya yöneliktir.

(İstikrar ve icraatlar açısından halka karşı sorumlu olan iktidar Başkandır. Bu sebeple hükümet Başkana karşı sorumludur. Başbakan, hükümeti koordine etmek üzere Başkan tarafından görevlendirir. Başbakan her bir bakanlık için en az üç kişiyi Başkana önerir. Başkan, onlardan birini bakan olarak belirler. Böylece oluşan hükümet için güvenoyuna ihtiyaç duyulmaz.)

Yürütmenin temsilcisi Başkandır ve halka karşı sorumludur. Bunun hesabını verecek kendisi olduğu için icraat koordinasyonu konusunda tercih serbestisine sahiptir. Başbakan ve kabine yürütme erkinin alternatifi değil, koordinasyon ve işbölümü merciidir. Yaptığı ve yapacağı iş ve hizmetler yönüyle Başkana karşı sorumlu olacağı için çift başlı bir görüntü arz etmeyecektir. Başbakan ve Bakanların milletvekili olma zorunluluğu da yoktur.

(Başbakan, bakanlıkların koordinasyonu ve icraatların takibiyle görevlidir. Başbakanın değişmesi hükümetin düşmesi anlamına gelmez. Fakat yeni Başbakan ilgili bakanlıklarda değişiklik yapmak istediğinde mevcut bakanla birlikte üç ismi Başkana teklif eder.)

Burada da istikrar göz önünde bulundurulmuştur. Fakat istikrarın, icraat ve hedeflere alternatif olmaması için kabinedeki revizyonlar olağan bir tedbirdir.

Başkan, hükümetin çalışmalarını yönlendirme ve yönetme hakkına sahiptir. Fakat ille de müdahale etmek mecburiyetinde değildir. Gerekli gördüğü hallerde hükümeti doğrudan kendisi de temsil edebilir.

Başkan genel manada yürütmenin en nitelikli bir şekilde devleti ve milleti muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak ve orda tutmakla görevlidir. Bu maksada yönelik yürütme alanında her türlü tasarrufa sahiptir.

Seçilmiş olan milletvekilleri ile yasama meclisi oluşturulur. Yasa teklifi yetkisi Başkan ya da hükümete aittir. Meclis üyeleri zorunlu gördükleri yasa tekliflerini hükümete sunarlar. Başkana karşı sorumlu olan hükümet gerekli görürse ilgili teklifi Meclise sunar.

Yürütme icraatleri yönüyle nasıl ki yasama ile işbirliği halindeyse, yasamanın temsilcisi olan Meclis de yasa tekliflerini hükümet aracılığı ile Meclis gündemine alabilir. Burada kuvvetler ayrılığı kadar kuvvetlerin paydaşlığı da önem arz etmektedir. Milletvekilleri devlet ve millet çıkarları doğrultusunda hükümete yasa tekliflerini sunar. Hükümet bu teklifleri Meclis gündemine taşımak mecburiyetinde değildir, ancak Meclis gündemine taşınmayan tekliflerin taşınmama gerekçesini ilgili milletvekiline yazılı olarak bildirir.

Sahip olduğu yetkileri kullanmada iyi niyet taşıyıp taşımadığının denetimini halk yapar. Ülke idaresinin çok kötü yönetildiğine yönelik bir durum söz konusu olursa Anayasa Mahkemesinin bu konudaki raporu ve Meclisin 2/3 oranındaki oyu ile görev süresini beklemeksizin başkanlık seçimine gidilebilir.

Başkan halk tarafından seçilmiş olsa da sahip olduğu güç ve imkânları şahsi emelleri yönünde ya da devlet ve millet istikbalinin aleyhinde kullandığı yargı ve yasama erkleri tarafından müştereken kabul görmesi halinde görev süresi beklenmeksizin seçime gidilir. Başkanlığı düşen kişi seçimde yeniden aday olur ve seçilemezse yargı yolu açılır.

Mail ve yorumlarla eksik kalan noktaları ve değerlendirmelerinizi tarafıma ulaştırmanız dileğiyle…

Ahmet ÇİÇEK



YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Araştırmacı Yazarlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER Ahmet ÇİÇEK HABERLERİ
VİDEO GALERİ
 
YAZARLARIMIZ
Y
Metin ALKAN
ZEKAT , FİTRE VE ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR?
Y
ferit karasu
YÜREĞİM DEKİ ŞEHİR
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
Y
SERDAR BOZDOĞAN
TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR BİZDE TARİHE YENİDEN ÇAĞ AÇTIRIYORUZ
Y
Pınar SÖNMEZ
AŞK BİR NOKTA
Y
Hatice BAŞKAN
KADINSIN
Y
Fatmanur KUŞ
SU GİBİ AZİZ OL EVLADIM
Y
Duygu Gürses DİKEN
MALINI BAĞIŞLAYAN ELBETTE KURTULUŞA ERMİŞTİR..
Y
Zeynep DEMİR
önce sela, sonra adın okunur minarelerden.
Y
Ayhan KÜFLÜOĞLU
Eşyayı gösteren Rabbimiz’in varlığı, o eşyadan daha zahir ve kesin
Y
Nur KABADAYI
Umut Ederek Yaşamak
Y
Büşra ŞENTÜRK
Sen Kaderim Misin
Y
Büşra Nur GECE
Mabede İsmet; Meryem'e Betül Sıfatı Yakışır...
Y
Merve DİKİCİ
TEVEKKÜL KIL
Y
Ebru ATA
KIYIYA İNSANLIK VURDU
Y
Mustafa KAYALI
ZAMAN VE MEKÂNDA KIBLEMİZ
Y
Türker ELMAS
NUR ve HAKİKAT AVCILIĞI
Y
Nagihan ZENGİN
Ademiyetten Kemaliyete İrfan Yolculuğu
Y
Öznur MACİT
bir b/akış bir yürüyüş (04,05,14 Eskici dergi yayınlandı)
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
BİR DOST PENCEREMDEN TÜRKİYEDE HANGİ NURCU KOLLARI FETÖYE DESTEK VERİYOR 2022 RAPORU VE BELGELERİ REFERANDUM SEÇİMLERİ ÖNCESİ BOMBADA FETÖNÜN PARMAK İZLERİ!!! (1)
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
İsmail GENÇ
İnsanız ve İnsanlığı Özlüyoruz
K
Emrah POLAT
Vahametlerle İmtihan ve Müracaat
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
K
Elif NİSA
Gerçekten İnsan Azar
K
Elif MUSLUOĞLU
Cemâli Bâ Kemâle Seyredelim
K
Fikriye AYYILDIZ
GAFLET
K
Merve YAĞMUR
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
K
Fuat TÜRKER
Münafıklar Kavramıyorlar!
K
Hüray BOZBIYIK
TESETTÜRÜN VERDİĞİ HUZUR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir, “Allah var, problem yok!” adlı kitabında, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Allah'a dayanıp, O'na güvenen insanların bir şekilde aydınlığa kavuşacaklarının farkındalığını oluşturuyor zihinlerde…
 
E-POSTA LİSTESİ
 
FOTO GALERİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim