12 Şubat 2016, 12:40 - 
İçindeki Çocuk

İçindeki Çocuk

Hepimizin içerisinde bir çocuk var.

Her ne kadar büyüsek de belli bir olgunluğa gelsek de, belli bir tecrübeye ulaşsak da içimizde bir parça hep çocuk olarak kalmaya devam ediyor. O parça geçmişin etkisini bugüne taşıyor. Geçmişe ait yoksunluklarımız,  korkularımız, kaygılarımız, endişelerimiz, geçmişe ait açmazlarımız, komplekslerimiz, içimizdeki çocukla ugüne taşınıyor.
Bir sözde  dediği gibi   “Çocukluğumun geçtiği Köyde oluşturduğum haritayla Dünya’da yolumu bulmaya çalışıyorum ” esasında bu sözde içimizdeki çocuk anlatılıyor. O çocuk, o çocukluk dönemine ait parametrelerin ışığı altında hareket etme eğilimi içerisinde. O çocuk çünkü bizim sahip olduğumuz bilgiye, birikime, tecrübeye sahip değil. O hala küçük  bir çocuk. O hala geçmişte ve bu zamanda onun gündemi bambaşka. Bizim bir yetişkin olarak gündemlerimiz var. Evlendik, ebeveyn olduk, eş olduk .  Öte yandan kulluk gündemimiz var. Bir anne ve babanın evladıyız. Evlat olarak onlarla ilgili bir gündemimiz var. Çalışıyoruz, çalıştığımız yerle ilgili bir gündemimiz var. Vatandaşız, devletimizle ilgili bir gündemimiz var. Ümmetiz, müslüman kardeşlerimizle ilgili bir gündemimiz var v.s….
Gündemimiz oldukça yoğun. Özellikle de şu 21. yüzyıl insanının gündemi daha da yoğun. Bununla beraber içimizdeki çocuğun bambaşka bir gündemi var. Onun gündemi bizim gündemimizden çok farklı.
O geçmişe ait yoksunluklarını giderme çabası içerisinde, geçmişe ait kaygılarından, korkularından uzaklaşmak ve kendine güvenli bir alan oluşturma çabası içerisinde. Geçmişe ait, takdir, ilgi eksikliği varsa onu tamamlama çabası içerisinde. Ve bunları bizim üzerimizden gerçekleştirmeye çalışıyor. Bizim etkinliklerimiz üzerinden, bizim ilişkilerimiz üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyor.
Şöyle bir oturup tercihlerimize bakalım. İlişkilerimizi gözden geçirelim. Mesela sevdiğimiz, kendimizi yanlarında rahat ettiğimiz insanlara şöyle bir bakalım. Ya  da biraz mesafeli davrandığımız, hazetmediğmiz, kendimizi yanlarında rahatsız, gergin hissettiğimiz insanlara şöyle bir bakalım. İnsanlarla olan ilişkilerimizde içimizdeki çocuğun çok  belirleyici olduğunu göreceğiz. Eğer içimizdeki çocuğun biraz sevgiye, ilgiye ihtiyacı varsa bu sevgi ve ilgiyi veren insanların yanında kendimizi daha rahat hissettiğimizi onlarla beraber olmayı istediğimizi görürüz.
Bununla beraber o çocuğun güven ihtiyacı varsa, takdir edilme , onaylanmaya ihtiyacı varsa bunu ona veren insanların yanında daha rahat olduğunu görürüz. Ve farkında olmadan ilişkilerimize etkilediğini…
Yapacaklarımıza da etki ediyor.
Tercihlerimize de etki ediyor.
İçimizdeki çocuğun kişiliğimizin işleyişinde, hayatla olan ilişkimizde ve hayatın da bizim üzerimizdeki etkisinde zannedildiğinin çok  ama çok ötesinde belirleyici bir rolü var.
Çift terapisine gelen eşlere içimizdeki çocuk kavramının üzerinde çok dururuz. Ama ondan daha da önemlisi muhatabımızın içindeki, eşimizin içindeki çocuğu tanıyabilmek ve onu yönetebilmek önemli hale gelir.
Hep söylediğimiz bir şey var; “Güçlü ve  akıllı insanlar,  içindeki çocuğu yok eden, onları yok sayan insanlar değildir. Aksine onu tanıyan, onu bilen, zaaflarının farkında olan ve onu yöneten insanlardır.
Daha akıllı ve daha zeki insanlar muhatabının içindeki çocuğu tanıyan bilen ve onu yönetebilen insanlardır.
Muhatabımızın içindeki o çocuğu çok iyi tanımamız gerekiyor. Onu çok iyi anlamamız gerekiyor. Onu tabiri caizse pışpışlamamız gerekiyor.
Lakin bunu yapabilmemiz için öncelikle kendi içimizdeki çocuğu tanıyabilmek, ve  onu yönetebilmek durumundayız. Eğer kendi içimizdeki çocukla aramız iyi değilse onu anlamakta güçlük çekiyorsak ,onu hiçe saymışsak, onu baskılamışsak, o zaman muhatabımızın içindeki çocuğu da anlayamayız.
Kendi çocuğuna sevgi şefkat göstermeyen  bir insan başkasının çocuğuna ya da genel anlamda çocuklara sevgi, anlayış, şefkat gösterebilir mi?
Gösteremez.
Bununla beraber kendi çocuğunu anlayabilen, iyi ilişkiler içerisinde olan o na güven telkin etmiş bir insan diğer çocuklar la da benzer bir iletişim içerisinde olacaktır.
Neden muhatabımızın içindeki çocuğu anlayamıyoruz? Çnkü kendi içimizdeki çocuktan kopuğuz. Onun sesini kısmışız. Hepimizin içinde çocuk var;  O ağlıyor, sızlıyor ama sen onun sesini duymuyorsun.
Ya da bundan da tehlikelisi o çocuk artık başının çaresine bakmayı öğrenmiş. Oturman da kalkmanda, tavırlarında, ilişkilerinde, tepkilerinde, hayatın üzerinde bıraktığı etkilerinde sen farkında değilsin ama içindeki çocuk çok belirleyici. Alınganlıklarımızın,  kırılganlıklarımızın, öfkelerimizin,  kıskançlıklarımızın temelinde hep o çocuk var.
Neden o çocuk kişiliğimizde bu kadar etkili?
Çünkü biz onun ihtiyaçlarını hiçe saymışız. Biz  o nu gözetmemişiz, biz onu anlamamışız. O kendi başının çaresine bakıyor. Çocuk neden ağlar, neden kafasını yerlere vurur, huysuzluk yapar, neden oyuncaklarını kırar, neden arkadaşlarıyla sürekli kavga eder, neden sürekli okuldan sorun getirir?
O çocuğun karşılanmamış ihtiyaçları vardır.Onun karşılanmamış ihtayaçları onda müthiş bir gerilime yol açar. Gerilim onun etkinliklerine, davranışlarına yansır.
Aynı şekilde bir insan insanlarla neden bu denli uyumsuz, neden bu kadar huzursuz, neden bu kadar tatminsiz, neden bu kadar gergin, neden  bu kadar öfkeli, neden bu kadar kırgın, kırılgan?
Onun içindeki çocuğun karşılanmamış ihtiyaçları var demektir. Güven ihtacı karşılanmamış, takdir, ona, ihtiyacı karşılanmamış, ve bu diğer
insanlar tarafından karşılanmadığı gibi kendisi tarafından da karşılanmamış. Çığlık çığlığa bağırıyor, ama kişi kulaklarını tıkamış.
Ve kendi içindeki çocuğu anlamadığı gibi başkalarının içindeki çocuğu da anlamaya çalışmıyor.



YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Araştırmacı Yazarlar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER HABERLERİ
VİDEO GALERİ
 
YAZARLARIMIZ
Y
Metin ALKAN
ZEKAT , FİTRE VE ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR?
Y
ferit karasu
YÜREĞİM DEKİ ŞEHİR
Y
Nurcan CANKORU
MENZİLE
Y
Mehmet GÖÇMEZ
ANMAK MI ANLAMAK MI
Y
SERDAR BOZDOĞAN
TARİH BİZİ ÇAĞIRIYOR BİZDE TARİHE YENİDEN ÇAĞ AÇTIRIYORUZ
Y
Pınar SÖNMEZ
AŞK BİR NOKTA
Y
Hatice BAŞKAN
KADINSIN
Y
Fatmanur KUŞ
SU GİBİ AZİZ OL EVLADIM
Y
Duygu Gürses DİKEN
MALINI BAĞIŞLAYAN ELBETTE KURTULUŞA ERMİŞTİR..
Y
Zeynep DEMİR
önce sela, sonra adın okunur minarelerden.
Y
Ayhan KÜFLÜOĞLU
Eşyayı gösteren Rabbimiz’in varlığı, o eşyadan daha zahir ve kesin
Y
Nur KABADAYI
Umut Ederek Yaşamak
Y
Büşra ŞENTÜRK
Sen Kaderim Misin
Y
Büşra Nur GECE
Mabede İsmet; Meryem'e Betül Sıfatı Yakışır...
Y
Merve DİKİCİ
TEVEKKÜL KIL
Y
Ebru ATA
KIYIYA İNSANLIK VURDU
Y
Mustafa KAYALI
ZAMAN VE MEKÂNDA KIBLEMİZ
Y
Türker ELMAS
NUR ve HAKİKAT AVCILIĞI
Y
Nagihan ZENGİN
Ademiyetten Kemaliyete İrfan Yolculuğu
Y
Öznur MACİT
bir b/akış bir yürüyüş (04,05,14 Eskici dergi yayınlandı)
 
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
BİR DOST PENCEREMDEN TÜRKİYEDE HANGİ NURCU KOLLARI FETÖYE DESTEK VERİYOR 2022 RAPORU VE BELGELERİ REFERANDUM SEÇİMLERİ ÖNCESİ BOMBADA FETÖNÜN PARMAK İZLERİ!!! (1)
 
KONUK YAZARLARIMIZ
K
İsmail GENÇ
İnsanız ve İnsanlığı Özlüyoruz
K
Emrah POLAT
Vahametlerle İmtihan ve Müracaat
K
Mehmed ESMER
Kubbetüs Sahra'yı tanıyacağız
K
Elif NİSA
Gerçekten İnsan Azar
K
Elif MUSLUOĞLU
Cemâli Bâ Kemâle Seyredelim
K
Fikriye AYYILDIZ
GAFLET
K
Merve YAĞMUR
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
K
Fuat TÜRKER
Münafıklar Kavramıyorlar!
K
Hüray BOZBIYIK
TESETTÜRÜN VERDİĞİ HUZUR
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir: 'Allah Var, Problem Yok'
Ferudun Özdemir, “Allah var, problem yok!” adlı kitabında, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, Allah'a dayanıp, O'na güvenen insanların bir şekilde aydınlığa kavuşacaklarının farkındalığını oluşturuyor zihinlerde…
 
E-POSTA LİSTESİ
 
FOTO GALERİ
 
ANKET

Web Sitemize Nasıl Ilaştınız?




 
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry

Sitemizde yayınlanan haberlerde basın ahlakına, hukuk ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağımıza söz veririz. Yazarlarımızın yazılarıyla ilgili her türlü sorumluluk kendilerine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

Adres : Sizde Araştırmacı Yazarlara Katılabilir Çalışmalarınızı Yayınlatabilirsiniz! arastirmaciyazarlar@gmail.com a Ad Soyad ve Yazar Resminizle birlikte gönderin değerlendirelim